Naslovnica IZA OGLEDALA OVO KORISTITE SVAKI DAN: Poslednji u nizu dokaza da je glavni cilj...

OVO KORISTITE SVAKI DAN: Poslednji u nizu dokaza da je glavni cilj elite depopulacija Zemlje

Èíâàëèäíàÿ êîëÿñêà. Wheelchair.

[adsenseyu2]

Možda nikada niste razmišljali o tome, ali rak se dijagnostikuje kod  skoro 1,5 miliona ljudi godišnje. Vreme je da preispitamo hranu koju konzumiramo kako ne bismo i sami postali žrtva raka.

Predstavljamo vam 16 namirnica koje konzumirate svaki dan, a za koje se osnovano sumnja da su kancerogene.

1. Uzgajani losos

Iako mnogi smatraju da je riba najzdravija namirnica koja postoji, uzgajani losos se ipak treba izbegavati.

Ove ribe se hrane raznim hemikalijama, antibioticima, pesticidima i drugim kancerogenim materijama i žive u veoma skučenim uslovima, zbog čega se kod njih češće javljaju paraziti nego kod divljeg lososa.

Usled neprirodne ishrane, meso ovakvog lososa ima manje zdravih omega-3 masnih kiselina, koje su inače prisutne u ribi. Studije su takođe pokazale da u uzgajanom lososu ima puno polihlorovanih bifenila, žive i dioksina. Izbegavajte meso uzgajanog lososa i potrudite se da kupujete samo one ulovljene u divljini.

[adsenseyu4]

2. Gazirani sokovi

Nedavna studija je otkrila da ljudi koji konzumiraju više od jednog gaziranog soka dnevno imaju veći rizik da dobiju šlog od ljudi koji uopšte ne piju gazirana pića.

Ovi sokovi su puni šećera i predstavljaju čist izvor kalorija koje goje. Velike količine ovih pića uzrokuju povišen nivo šećera u krvi, što može dovesti do zapaljenja i dijabetesa. Gazirani sokovi su takođe glavni uzročnik gastro-ezofagealnog refluksa, stanja u kom se sadržaj iz želuca podiže u jednjak uzrokujući bol i gorušicu.

Iako gazirani sokovi ne dovode direktno do čireva na želucu, oni znatno iritiraju i izazivaju bol kod ljudi koji imaju čireve na želucu. U gaziranim sokovima ima i veštačkih boja i hemikalija poput derivata 4-metilimidazola, te uopšte nije iznenađenje što gazirani sokovi izazivaju rak.

vhnksjdbn834e

3. Konzervirani paradajz

Skoro sve konzerve sadrže hemikaliju po imenu bisfenol-A ili BPA.

Studija objavljena u maju prošle godine je pokazala da BPA utiče na način rada gena unutar mozgova pacova. Stoga postoje sve veći napori da se maksimalno smanji njihova količina u konzerviranoj hrani.

Paradajz je posebno nezgodan zbog svoje visoke kiselosti, koja povlači BPA iz obloge konzerve u sam paradajz. Najbolje je da kupujete svež paradajz ili da ga kupujete u staklenim flašama.

hgsargfdf

4. Prerađeno meso

Šta je zapravo prerađeno meso? Tu spadaju kobasice, viršle, slanina, salame itd.

Studije su pokazale da preterivanje sa solju i hemikalijama prilikom izrade proizvoda od prerađenog mesa može biti štetno po zdravlje. Jedna studija je pokazala da su ljudi koji su konzumirali 160 grama prerađenog mesa dnevno imali 44% šanse da će umreti u narednih 12 godina, za razliku od onih koji su konzumirali manje od 20 grama.

Prerađeno meso sadrži brojne hemikalije i konzervanse, uključujući natrijum nitrat koji mu daje svež izgled, a koji je poznat kao karcinogen. Dimljenje mesa je naročito loše jer meso apsorbuje katran prilikom procesa dimljenja.

[adsenseyu1]

5. Kokice iz mikrotalasne pećnice

Nove kesice kokica koje zgodno možemo da iskokamo u mikrotalasnoj pećnici ipak nisu tako bezazlene kao što se čine.

Kao prvo, kese za te kokice se prave od hemikalije po imenu perfluorooktanska kiselina (PFOA), koja se takođe nalazi i u teflonu. Prema nedavnoj studiji, PFOA je povezana sa neplodnosti kod žena. Brojne studije na laboratorijskim životinjama i ljudima su pokazale da PFOA znatno povećava rizik od nastanka raka bubrega, bešike, jetre, pankreasa i testisa.

Kao drugo, za pravljene sadržaja kesa se koriste ulje od soje (GMO proizvod), ali i razni konzervansi poput propil galata, hemikalije koja uzrokuje stomačne probleme i osip na koži. Takođe, niko ne garantuje da i sam kukuruz nije GMO.

M5fgtr

6. Čips

Da, poznato je da je čips jeftin i dobrog ukusa, ali negativni efekti na vaš organizam nisu vredni uživanja koje pruža ova grickalica.

Čips je pun masti i kalorija koje goje. Jedna studija je pokazala da konzumiranjem jedne kesice čipsa dnevno možete da se ugojite za kilogram u roku od godinu dana. Pored toga što je čips pun trans-masti koje uzrokuju povišen holesterol, u njemu ima i puno natrijuma koji podiže krvni pritisak.

Čips sadrži veštački ukus, konzervanse i veštačke boje koji nisu potrebni vašem organizmu. Čips se prži na visokoj temperaturi zbog čega u njemu može da dođe do nastanka akrilamida, karcinogena koji je prisutan i u cigaretama.

Bolja alternativa su perece ili sušene banane i jabuke koje se takođe mogu grickati kao čips, a zdravije su.

cips

7. Hidrogennizovana ulja

Sva hidrogenizovana ulja su biljnog porekla. Biljno ulje se ne može ekstrahovati prirodnim putem poput putera, već se mora hemijski ukloniti iz izvora i prilagoditi tako da bude primamljivije mušterijama. Njemu se uklanjaju miris i boja kako bi bolje izgledalo.

Sva biljna ulja sadrže velike količine omega-6 masnih kiselina. Prevelika količina ovih masnih kiselina uzrokuje srčanu bolest i povišen rizik od nastanka raka kože. Pokušajte da uzimate više omega-3 masnih kiselina u vidu suplemenata i ribe.

Hidrogenovana ulja se koriste za konzervisanje prerađene hrane, a poznato je da su kancerogena.

8. Hrana iz turšije, dimljena i presoljena hrana

Hrana prilikom čije prerade se koriste nitrati može da dovede do nastanka hemikalija koje zatim mogu dovesti do nastanka raka. Te hemikalije se nazivaju N-nitrozo jedinjenja.

Dimljena hrana poput slanine, kobasica i salama apsorbuje veliku količinu katrana koji je karcenogen. Hrana iz turšije takođe nije dobra jer u njoj ima jako mnogo soli.

Ima mnogo dokaza da ovakva hrana uzrokuje rak debelog creva i rak želuca.

Italian prosciutto, cured pork meat on cutting board

9. Visoko obrađeno belo brašno

Sigurno ste čuli da belo brašno nije dobro, ali ne znate zašto. Problem je što mlinovi danas izbeljuju brašno pomoću hlora.

Hlor je opasno nadražajno sredstvo koje nije bezbedno za udisanje i koje u većim količinama može da bude smrtonosno. Belo brašno se krije u raznim prerađevinama i ima visok glikemijski indeks, zbog čega dolazi do povišenja nivoa šećera u krvi i povišenja nivoa insulina, što može dovesti do nastanka dijabetesa.

Da ne pominjemo da se rak hrani šećerom u krvotoku.

Najbolje bi bilo da u potpunosti izbegavate belo brašno.

belo brasno

10. GMO hrana

Genetski modifikovani organizmi ili GMO su namirnice koje su modifikovane pomoću određenih hemikalija.

Jedna studija sa pacovima hranjenim GMO proizvodima je pokazala da je došlo do oštećenja imunog sistema, prekanceroznog rasta ćelija i smanjenja jetre i mozga za samo 10 dana.

GMO namirnice nisu testirane na bezbednost i ne postoji nijedna studija koja je pokazala da su GMO namirnice bezbedne za upotrebu.

11. Prerađeni šećeri

Prerađeni šećeri podižu nivo insulina i hrane ćelije raka, uzrokujući njihovo povećanje i širenje.

Upravo zato treba izbegavati proizvode koji sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup poput kolača, pita, keksa, gaziranih sokova, soseva, i mnogih drugih.

hnjfgtfrdd

12. Veštački zaslađivači

Mnogi ljudi koriste veštačke zaslađivače kako bi smršali ili zato što boluju od dijabetesa. Međutim, problem je što su izvesne studije pokazale da veštački zaslađivači zapravo goje.

Oni otežavaju kontrolu nivoa šećera u krvi i pogoršavaju stanja vezana za dijabetes, poput katarakte i gastropareze. Veštački zaslađivač aspartam dovodi do grčeva.

Takođe treba pomenuti da veštački zaslađivači blokiraju sposobnost organizma da prati dnevni unos kalorija, uzrokujući dodatnu želju za slatkišima.

Ima puno dokaza da se zaslađivači, poput aspartama, razlažu u organizmu na smrtonosni toksin DKP, koji može uzrokovati rak, naročito rak mozga.

13. Bilo šta dijetalno

Sve vrste „dijetalne“ hrane sadrže aspartam o kom je već bilo reči.

Sva „dijetalna“ hrana se hemijski obrađuje i sadrži visok nivo natrijuma i velike količne veštačkih boja i aroma.

Brojne studije su pokazale da svi ti aditivi mogu izazvati zavisnost, što i ima smisla jer kompanije žele da zarade od svojih proizvoda, zar ne?

Izbegavajte neprirodnu hranu poput „dijetalne“.

hdfswdj

14. Alkohol

Jedna američka studija je pokazala da žene u postmenopauzi koje piju jedno piće dnevno imaju skoro 30% veću šansu da obole od raka dojke nego žene koje uopšte ne konzumiraju alkohol.

Alkohol je drugi po redu uzročnik raka posle duvana. Iako umerena konzumacija alkohola može biti zdrava za srce, preterano konzumiranje alkohola može dovesti do srčanog udara, šloga ili drugih ozbiljnijih bolesti.

Stručnjaci su 2007. godine otkrili da je alkohol glavni uzročnik raka usta, jednjaka, jetre, debelog creva i dojke.

Dakle, možete popiti jednu čašu vina za večeru, ali nemojte ići mnogo dalje od toga.

15. Crveno meso

Crveno meso je dobro u malim količinama, ali konzumiranje crvenog mesa svaki dan može povećati rizik od raka za 22% kod muškaraca i za 20% kod žena.

Crveno meso je naročito povećava rizik od nastanka raka debelog creva.

Dakle, možete jesti šniclu, ali ne svaki dan, pa možda ne ni svake nedelje.

16. Neorgansko voće

Voće koje nije organski uzgajano je puno opasnih pesticida poput atrazina, tiodikarba i organofosfata, ali i različitih đubriva sa azotom.

Atrazin je zabranjen u evropskim državama, ali se u Americi još uvek koristi. On može uzrokovati reproduktivne probleme kod ljudi.

U voće se takođe ubacuju i različiti hormoni kako bi postalo veće. Pranje voća ne pomaže, jer se na taj način ne uklanjaju svi ostaci pesticida štetni po ljude.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]