Svetski Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se procenjuje da se 48 miliona ljudi svake godine otruje hranom. Predstavljamo vam namirnice koje mogu dovesti do trovanja.
Jaja na oko
Šta ima da se ne voli kada su u pitanju jaja? Odgovor je potencijalna infekcija salmonelom. Salmonela je jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom – i može se pojaviti u vašem jajetu zahvaljujući zaraženoj živini.
Kako izbeći trovanje: Rizik je relativno redak, ali ako hranite malu decu, starije osobe ili bilo koga ko ima osetljiv imuno sistem, kuvajte jaje kako biste uništili sve opasne bakterije.
[adsenseyu1]
Odlučite se za tvrdo kuvana, temeljno umućena ili prepečena jaja. Još jedna opcija jesu pasterizovana jaja. Ministarstvo za poljoprivredu SAD-a je otvorilo službu za pomoć, koja vam omogućava da postavljate pitanja o jajima, mesu i živini i da dobijete odgovor u bilo koje doba dana ili noći.
Piletina sa roštilja
Roštiljska piletina iz prodavnice je brz i ukusan obrok – svakako je pojedite dok je još vruće. Ako ga ostavite na pultu nekoliko sati, bilo koja bakterija na piletini može početi da se razvija. (Ovo je moguće i ako pečete svoju piletinu.) „Morate pretpostaviti da su sirova piletina i njeni sokovi kontaminirani“, kaže Patriša Grifin, šef Epidemiologije enteričkih bolesti američkih centara za kontrolu bolesti i prevenciju.
Kako izbeći trovanje: Bakterije se mogu udvostručiti svakih 20 minuta na sobnoj temperaturi; držite hranu izvan opasne zone dok ne budete spremni da je pojedete. Ako ste ostavili piletinu na pultu više od dva sata, najbolje je da je bacite.
„Isecite piletinu na delove tako da se brzo ohlade do bezbedne temperature“, kaže Marian H. Graveli, viši tehnički stručnjak za bezbednost hrane i inspekcijsku službu pri USDA.
Ako spremate sopstvenu pečenu piletinu, nemojte je prati – samo ćete širiti klice. Umesto toga, fokusirajte se na kuvanje na odgovarajućoj temperaturi. Prema tabeli pečenja mesa i živine USDA, piletina treba da se kuva dok unutrašnja temperatura ne bude oko 75 stepeni, što iznosi oko 20 do 30 minuta po kilogramu (sa dodatnih 15 do 30 minuta ako je punjena).
Pileća džigerica
Postoji rastući trend jedenja pileće džigerice, ali to bi mogao biti vrlo rizičan izbor, objašnjava dr Grifin. To je i dalje piletina, i džigerica može biti zaražena Kampilo bakterijom, upozorava ona.
[adsenseyu4]
Kako izbeći trovanje: Budite oprezni sa receptima i stavkama menija koje preporučuju pripremanje „slabo prženih“ delikatesa . Džigerica treba da dostigne unutrašnju temperaturu od 75 stepeni i da ima mrvljivu teksturu.
Burgeri
Mlevena junetina, svinjetina i živina mogu biti problematični jer razni patogeni na površini, pre nego što ih mlevenje uništi, ulaze u sve te male kutke. Štaviše, oni mogu da izbegnu smrt, čak i kada površinski deo izgleda vruće i prepečeno. Kao i kod bilo kog mesa, naglašava Graveli, “boja nije pouzdan pokazatelj.” Ponekad govedina može izgledati pomalo ružičasta, kaže ona, čak i ako se kuva na bezbednoj temperaturi. „A ponekad može izgledati braon kada temperatura nije bezbedna.“
Kako izbeći trovanje: Termometar za hranu je obavezan. Mlevena junetina i svinjetina moraju se kuvati na najmanje 70 stepeni. Mlevenu ćuretinu- što je posebno nezgodno jer izgleda manje ružičasto iako je sirova – i piletinu treba kuvati na oko 75 stepeni u skladu sa Smernicama Minimalne temperature kuvanja USDA.
Tuna
Ako miriše dobro, verovatno je u redu, zar ne? Pogrešno. Kada se sirova riba pre kuvanja ne skladišti ispravno, ona može izazvati nešto što se zove trovanje skombroidom – a nećete moći da nanjušite opasnost. Tuna je posebno sklona ovoj vrsti toksičnosti. Pored redovnih gastro-problema, može se pojaviti osip na licu i gornjem delu tela, crvenilo i znojenje.
Kako izbeći trovanje: Naručite ribu samo u uglednim restoranima. Kada kuvate sami, stavite ribu u frižider što je brže moguće. Sirovu ribu treba kuvati na oko 60 stepeni. Ostatke treba podgreavati na 70 stepeni i jesti u roku od dva dana.
Krompir salata
Čitav niz mikroskopskih životinja može da raste u nepravilno obrađenoj krompir salati – pogotovo ako je dobijete u delikatesu, gde može doći do unakrsne kontaminacije mesom i sirom. Suprotno raširenom mišljenju, problem nije majonez, kaže Graveli – to je krompir.
„Kada se povrće seče, postoji više površina koje su izložene potencijalnim patogenima“, kaže ona, „a krompir je kuvan i mekan za razliku od sirovog i tvrdog, što ga čini pristupačnijim bakterijama.“
Kako izbeći trovanje: Kupite salatu od krompira na čistom, uglednom mestu, držite je ohlađenu i konzumirajte u roku od tri dana.
Krastavci
Kontaminirani krastavci su bili izvor višestrukih epidemija salmonele u poslednjih nekoliko godina. Za razliku od mnogih povrća, oni se retko kuvaju pa smo izloženi raznim patogenima koji mogu biti na kori – čak iako na kraju ne jedemo samu koru. Oštrica noža pokupi bakterije sa površine kad počnete da sečete i raznećete ih na jestive delove sa svakim rezom.
Kako izbeći trovanje: Obavezno properite krastavce vodom. Obrišite ih i osušite pre nego što ih isečete i poslužite.
Webtribune.rs