Naslovnica ŽIVOT OSTAĆETE U NEVERICI kada vidite koliko je vremena potrebno da vam se...

OSTAĆETE U NEVERICI kada vidite koliko je vremena potrebno da vam se organizam vratu u normalu POSLE PRESTANKA PUŠENJA

vbdskfhhf

Sigurno ste bar jednom probali da prestanete pušiti i posustali. Šokantni podaci o tome koliko je vremena telu potrebno da se oporavi od loših efekata cigareta mogli bi vas uveriti da ih bacite odmah!

Evo šta se događa u telu u određenom periodu nakon prestanka pušenja:

20 minuta nakon prestanka – Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje pritiska i pulsa prema normalnom nivou.

[adsenseyu5]

12 sati nakon prestanka – Smanjiće se količina ugljen monoksida zahvaljujući čemu se nivo kiseonika vraća na normalnu. Ugljen monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duvana i unosi se u telo s dimom. On se lako lepi za ćelije zbog čega im otežava povezivanje s kiseonikom, što rezultuje kardiovaskularnim problemima.

24 sata nakon prestanka – Pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj rizik počinje da se smanjuje.

[adsenseyu1]

48 sati nakon prestanka – Pušenje šteti nervnim završecima u nosu i ustima te prigušuje čula okusa i mirisa. U roku od samo 48 sati od prestanka pušenja, nervni završeci počinju rasti, a čula ukusa i mirisa počinje da se poboljšava.

Tri dana nakon prestanka – Telo će se potpuno očistiti od nikotina, no posledice ostaju još neko vreme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolje, vrtoglavice i grčeva.

Sedam dana nakon prestanka – Cigarete uzrokuju žute zube, loš zadah i povećavaju rizik od infekcija usne šupljine. U roku od sedam dana od prestanka pušenja, videtćete i osetiti razliku u ustima.

[adsenseyu5]

Dve do tri nedelje nakon prestanka – Poboljšaće vam se cirkulacija, pluća će se oporaviti i lakše ćete disati.

Mesec dana nakon prestanka –  Mnogi receptori nikotina u mozgu će se vratiti u normalu, čime će se prekinuti ciklus zavisnosti.

Mesec do devet meseci nakon prestanka – Pluća će biti mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti smanjiće se za 50 posto.

[adsenseyu1]

Pet godina nakon prestanka – Rizik od srčanog udara biće isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka – Za pola se smanjuju rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti na istom je nivou kao kod nepušača.

[adsenseyu6]
[adsenseyu5]