Naslovnica U FOKUSU Orban: Pripreme NATO-a za operaciju u Ukrajini je u totalnoj suprotnosti sa...

Orban: Pripreme NATO-a za operaciju u Ukrajini je u totalnoj suprotnosti sa odbrambenom prirodom alijanse

Pripreme NATO-a za operaciju u Ukrajini je u totalnoj suprotnosti sa odbrambenom prirodom alijanse i preti joj samoubistvom, izjavio je Viktor Orban u članku za Njuzvik.

„NATO se približava prekretnici. Treba se setiti da je najuspešniji vojni savez u istoriji osnovan kao mirni projekat i njegov budući uspeh zavisi od njegove sposobnosti da sačuva mir.

Međutim, danas je umesto mira na dnevnom redu težnja ka ratu, a umesto odbrane – napad. Sve to protivreči glavnim vrednostima NATO,“ piše Orban povodom predstojećeg samita NATO u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, NATO ima zadatak da sačuva Alijansu kao „mirni projekat“.

Kada je reč o budućnosti Alijanse, Mađarska „se ne slaže u potpunosti sa većinom zemalja članica“ koje smatraju da je sukob sa drugim geopolitičkim silama neizbežan.

„Danas sve veći broj glasova unutar NATO govori u korist potrebe ili čak neizbežnosti vojne konfrontacije sa drugim svetskim geopolitičkim silama. Ta ideja o neizbežnoj konfrontaciji je kao samoispunjavajuće proročanstvo. Što više lideri NATO veruju u to da je sukob neizbežan, to će veću ulogu igrati u njegovom pokretanju,“ upozorio je Orban.

Kako je on to objasnio, sada to postaje sve očiglednije zbog vesti da su počele pripreme za moguću operaciju NATO u Ukrajini, te da se trupe zemalja Alijanse već nalaze u blizini ukrajinskog fronta.

„Na sreću, Mađarska je postigla važan sporazum sa NATO-om kojim se priznaje naša važna uloga u Alijansi i koji nas oslobađa od direktne podrške Ukrajini, bilo vojne ili finansijske.

Ali moramo biti veoma oprezni kada je reč o odustajanju od vrednosti na kojima je stvorena naša Alijansa. Cilj zbog kojeg je NATO formiran je da se osigura mir u interesu stabilnog ekonomskog, političkog i kulturnog razvoja.

NATO ispunjava svoju namenu kada teži miru, a ne ratu. Ako izabere sukob umesto saradnje i rat umesto mira, izvršiće samoubistvo,“ zaključio je on.

(novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social