Ono što niko ne sme da kaže: Ukrajinski front će se ovde nastaviti – Pridnjestrovlje tražilo priznanje nezavisnosti od Moldavije

Pridnjestrovska Moldavska Republika traži od Kišinjeva priznanje svoje nezavisnosti nakon molbe Moldavije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ovo se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Pridnjestrovlja.

„Podnošenje zahteva Republike Moldavije za pristupanje EU u kontekstu dugotrajnog nerešenog sukoba između Pridnjestrovlja i Moldavije, bez uzimanja u obzir mišljenja i van okvira konsultacija sa pridnjestrovskom stranom, dok u potpunosti ignorisanje rasprave o ovom pitanju u postojećim pregovaračkim formatima, uključujući međunarodnu platformu „Stalne konferencije…“, postavlja konačnu tačku u procesu nagodbe, zahtevajući hitnu međunarodno-pravnu formalizaciju“, navodi se u saopštenju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Rukovodstvo Moldavije je, prema pridnjestrovskim diplomatama, spremno da prenese suverenitet zemlje na nadnacionalne organe u Briselu i konačno dozvoli Zapadu da razvije teritoriju republike.

„Aplikacija za članstvo u EU ukazuje na odbijanje Moldavije da vodi dijalog sa Pridnjestrovom o parametrima zajedničkog suživota, što potvrđuje trenutno krizno stanje pregovaračkog procesa, paraliza formata 5+2, odbijanje da se sastane na najvišem nivou, i neispunjavanje obaveza iz paketa Berlin plus, jačanje blokade i restriktivnih mera prema Pridnjestrovju“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova nepriznate republike.

Ministarstvo je podsetilo da je narod Pridnjestrovlja 2. septembra 1990. godine napravio svoj legitiman izbor, odbio vojnu agresiju Moldavije 1991-1992. nacionalnim referendumom 17. septembra 2006.

„U sadašnjim novim okolnostima, uključujući i one nastale delovanjem moldavskog rukovodstva, pozivamo moldavsku stranu da započne dijalog sa Pridnjestrovom u cilju konačnog civilizovanog rešavanja odnosa zasnovanih na mirnom, dobrosusedskom postojanju dve nezavisne države potpisivanjem sveobuhvatnog međudržavnog sporazuma“, navodi se u poruci.

Prethodno, 3. marta, predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da će ta zemlja poslati zahtev Francuskoj, koja ove godine predsedava EU, da „obezbedi pristojan život budućim generacijama stanovnika zemlje”.

Analitičari međutin upućuju da se pogleda mapa Pridnjestrovlja. Do sada je Rusija imala kontakt sa ruskim stanovništvom u toj republici avionskim putem.

U novoj situaciji kada je Rusija ušla sa vojskom u Ukrajinu, sasvim je jasno da je Pridnestrovlje na dohvat ruke Rusiji. Svašta će se još u ovom ratu dogoditi, jer Zapad pritiscima na Rusiju kao da provocira Moskvu da uzme sve što joj treba i objedini ruske teritorije.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs