Kad izdaš Rusiju, sada živiš u Majamiju pa pišeš o Putinu

Bivši ruski ministar spoljnih poslova Andrej Kozirjev, koji je služio predsedniku Borisu Jeljcinu, objavio je na Tviteru kratku analizu invazije na Ukrajinu.

Kako kaže, Putin nije poludeo, već je veoma racionalan.

U nastavku je njegova analiza:

„Pre svega, želim da istražim gde je počelo preispitivanje Putinove racionalnosti. Mislim da je počelo zato što većina ljudi, posebno na Zapadu, smatra njegovu odluku da napadne Ukrajinu krajnje iracionalnom. Ne slažem se. To je grozno, ali nije iracionalno.

Da bismo razumeli zašto je invazija bila racionalna odluka za Putina, moramo se staviti u njegovu kožu. U njegovom budžetu su se u isto vreme spojila tri verovanja:

1. Stanje Ukrajine kao države 2. Stanje ruske vojske 3. Geopolitičko stanje Zapada

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

1. Država Ukrajina

Putin je proveo poslednjih 20 godina verujući da Ukrajina nije prava nacija i da bi, u najboljem slučaju, trebalo da bude satelitska država. Majdan je okončao svaku nadu da će Ukrajina ostati nezavisna i prokremljovska zemlja. Mislio je da iza toga stoji Zapad.

Ako ukrajinska vlada ne može da ostane nezavisna i prokremljovska, kako je zaključio, onda će je na to otvoreno naterati. Takođe je počeo da veruje sopstvenim propagandistima da Ukrajinom vlada nacističko-banderovska hunta. Savršen izgovor za „denacifikovanje” Ukrajine.

2. Ruska vojska

Kremlj je proveo poslednjih 20 godina pokušavajući da modernizuje svoju vojsku. Veliki deo tog budžeta je pokraden i potrošen na mega-jahte na Kipru. Ali kao vojni savetnik, ne možete to da prijavite predsedniku. Pa su mu umesto toga rekli laži.

3. Zapad

Ruska vladajuća elita je verovala sopstvenoj propagandi da je predsednik Džo Bajden mentalno nesposoban. Takođe su mislili da je EU slaba jer su njene sankcije 2014. bile slabe. A onda su SAD pokvarile svoje povlačenje iz Avganistana, učvršćujući ovu priču.

Ako verujete da je sve tri navedeno tačno i da je vaš cilj da vratite slavu Ruskog carstva (šta god to značilo), onda je savršeno racionalno da izvršite invaziju na Ukrajinu.

Pogešio je u sva tri razloga, ali to ga ne čini ludim. To je jednostavno pogrešno i nemoralno.“

„Pretnja nuklearnim ratom je još jedan primer Putinove racionalnosti“

„Dakle, po mom mišljenju, on je racionalan. S obzirom na to da je racionalan, čvrsto verujem da neće namerno upotrebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namerno jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearne elektrane može izazvati nenamernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini.

Napraviću korak dalje. Pretnja od nuklearnog rata je još jedan primer njegove racionalnosti. Kremlj zna da može pokušati da napravi ustupke, bilo od Ukrajine ili Zapada, zveckanjem nuklearnog oružja.

Konačni zaključak je da Zapad ne treba da pristane na bilo kakve jednostrane ustupke ili da previše ograniči svoju podršku Ukrajini iz straha od nuklearnog rata“, napisao je on.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(index.hr,b92)