Naslovnica SPEKTAR Odmazda Rusije: Moskva raspisuje poternice za sudijama MKS koji su izdali nalog...

Odmazda Rusije: Moskva raspisuje poternice za sudijama MKS koji su izdali nalog za hapšenje Putina

Istražni komitet Ruske Federacije će raspisati poternicu za sudijama Međunarodnog krivičnog suda koji su izdali nalog za hapšenje ruskog predsednika

Istražni komitet Ruske Federacije uskoro će raspisati poternicu za sudijama Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koje su izdale nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin.

„Istražni komitet je tada, kada je MKS izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika, vrlo brzo otvorio krivični postupak protiv predsedavajućeg suda i trojice sudija, koji su aktivno uticali na donošenje ove odluke. Uskoro ćemo ih staviti na poternicu“, rekao je Bastrikin na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Podsetimo, pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je 17. marta nalog za „hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove.

Kako se navodi, MKS tereti rusku stranu, između ostalog, za navodnu deportaciju dece koju su ruske vlasti spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja.

[adsenseyu1]

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, pokretanje pitanja MKS-a o „hapšenju“ ruskog predsednika je neprihvatljivo. Ponovio je da Moskva ne priznaje nadležnost tog suda, i da je bilo koja njegova odluka „ništavna“.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]