Naslovnica SPEKTAR Američki ekspert: Nešto nije u redu, SAD ovo nisu očekivale

Američki ekspert: Nešto nije u redu, SAD ovo nisu očekivale

Ekonomske sankcije koje su uvedene radi obuzdavanja Rusije ubrzale su odustajanje od dolara i uništile ukrajinsku ekonomiju, izjavio je američki investitor i bivši voditelj Fox News-a, Klejton Moris, u videu objavljenom na YouTube kanalu, Red Pilled TV.

„Paradoksalno, sankcije koje su uvedene radi obuzdavanja Rusije uništile su ukrajinsku ekonomiju. U međuvremenu, ruski BDP se vratio na predratne vrednosti“, smatra novinar. Kao dokaz, Morris se pozvao na grafikon rasta BDP-a Rusije i Ukrajine, prema kojem su ukrajinski makroekonomski pokazatelji brzo počeli opadati nakon uvođenja protivruskih sankcija.

Moris je takođe primetio da su sankcije potpuno promenile položaj dolara u svetu. Prema njegovim rečima, dok je u periodu od 2001. do 2022. godine udeo svetskih deviznih rezervi koje su čuvane u dolarima smanjen sa 71% na 55%, u poslednjoj godini se smanjio za još 8%.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Glavni zaključak ovde je sledeći: U poslednjoj godini udeo dolara se smanjivao deset puta brže nego u poslednje dve decenije“, naveo je novinar.

Prema rečima Morisa, postojeće stanje u svetu primorava zemlje da koriste druge valute za trgovinu, što predstavlja izuzetno opasnu pretnju za finansijski sistem SAD.

U Moskvi su više puta izjavili da će zemlja uspeti da se nosi sa sankcionim pritiskom koji Zapad vrši na Rusiju već nekoliko godina i nastavlja da se pojačava.

[adsenseyu1]

Predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija SAD i njihovih saveznika, a sankcije su teško pogodile celokupnu svetsku ekonomiju.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]