Naslovnica SPEKTAR Odgovor Lavrova Makronu, uzbunio je Kinu

Odgovor Lavrova Makronu, uzbunio je Kinu

Lavrov je Makronu dao neočekivani odgovor, što je izazvalo zabrinutost u Kini, piše Sohu.

Francuski predsednik je nedavno dao poduži intervju u kojem se osvrnuo na politiku Moskve i Pekinga. Emanuel Makron nije bio stidljiv u iskazima, navodeći da je Rusija „pretrpela geopolitički poraz” i da je sada u „vazalnoj zavisnosti” od Kine.

Slični govori postaju redovni na Zapadu, navode autori, ali ovaj put je provokacija dobila neočekivan odgovor od ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrova.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Prema njegovim rečima, Rusija nije napravila zaokret ka Istoku – sam Zapad se okrenuo od Moskve, zgazivši njene interese. Iz tog razloga se udeo istočne politike prema Rusiji višestruko povećao. Lavrov je dodao i da je Rusija „otvorena za saradnju sa svima“. Ova fraza je izazvala zabrinutost u Kini, kažu analitičari.

„Poslednje reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova pokazuju da Rusija još uvek ima planove za Zapad. Kakav će to uticaj imati na rusko-kineske odnose? piše Sohu.

Kako su s pravom istakli stručnjaci, Rusija samostalno gradi svoju spoljnu politiku i određuje sa kime će poslovati. Očigledno, raskid sa Zapadom neće trajati večno, iako može da traje još dugo. Ruska Federacija i Evropa ostaju susedi, a najvažniji ekonomski centri Rusije nalaze se u evropskom delu zemlje.

[adsenseyu1]

„ Obzirom na to, verovatno je nerealno reći da se Rusija iznenada okrenula Istoku“, navodi se u članku.

Istovremeno, Moskvu ništa ne sprečava da aktivno razvija trgovinske veze sa Kinom i drugim azijskim zemljama, te stoga Peking ne mora da brine o budućnosti rusko-kineskih odnosa, naglašavaju autori.

O tome svedoči i podatak da je trgovinski promet između Rusije i Kine 2022. dostigao istorijski rekordnu vrednost od 185 milijardi dolara, a novi rekord se očekuje 2023. godine: Zemlje nameravaju da nadmaše trgovinski promet od 200 milijardi dolara. Štaviše, ako Moskva odluči da obnovi saradnju sa Zapadom, kinesko rukovodstvo se neće mešati, pošto između Rusije Federacije i Kine ne postoji politika prinude, kao u nekim drugim zemljama.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]