Naslovnica SPEKTAR NATO je u panici zbog sledećeg poteza Rusije posle Ukrajine

NATO je u panici zbog sledećeg poteza Rusije posle Ukrajine

NATO se veoma plaši šta će Rusija uraditi posle ukrajinskog sukoba. O tome u članku za InfoBrics piše brazilski politikolog Lukas Leiros.

Američka vojna pomoć Ukrajini uskoro će presušiti, kako masovno pišu američki mediji, pozivajući se na izvor u Pentagonu.

Ispostavilo se da je od 48 milijardi dolara izdvojenih za potrebe Kijeva ostalo samo 6, koje će se završiti do jula. U takvoj situaciji ukrajinska vojska će se suočiti sa ozbiljnim smanjenjem vojne podrške, a sredinom leta će postojati rizik od potpunog prekida snabdevanja.

„Ako ukrajinske oružane snage ne postignu efektivne rezultate u takozvanoj „prolećnoj kontraofanzivi“, onda će se, nesumnjivo, na leto situacija još više pogoršati“, navodi se u članku.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Kako primećuje politikolog, sukob u Ukrajini i dalje traje samo zato što Oružane snage Ukrajine dobijaju ogromnu pomoć Vašingtona. Bez stalnog slanja novca, oružja i plaćenika, kijevski režim bi odavno bio poražen. Uprkos činjenici da vojno-industrijski kompleks SAD dobija beneficije i nove narudžbine, strateški interesi SAD počinju da pucaju po šavovima zbog prevelikih troškova.

[adsenseyu1]

Međutim, SAD i NATO više nisu zainteresovani za strateške koristi, kaže analitičar. Sada je prioritet Alijanse postizanje mnogo većeg cilja – očuvanje unipolarnog sveta. Prekid vojnih snabdevanja će dovesti do toga da će Rusija brzo pobediti u Ukrajini. Očigledno, sledeći korak Moskve biće naglo povećanje vojske: Prekid borbe će osloboditi resurse koje će zemlja potrošiti na pripremu novih sukoba, kako Zapad sumnja.

A to je upravo jedan od najvećih strahova NATO-a, jer ta organizacija planira da odvrati pažnju Rusima, dok podstiče sukobe koji bi mogli da „spase“ unipolarni poredak.

Upravo sada, Alijansa pokušava da podstakne sukobe širom Evroazije. Ove krize treba da postanu nove „linije fronta“ u borbi protiv Rusije. Rastu tenzije između Moldavije i Pridnjestrovlja, Gruzije i Južne Osetije i između Jermenije i Azerbejdžana.

„Ali do sada su ove mere bile neuspešne, a novi frontovi se nisu pojavili u ratu sa Rusijom. Čini se da je za Vašington iscrpljivanje i održavanje Moskve u borbenom stanju prioritet, stoga, dok se na kraju ne pojave novi frontovi, malo je verovatno da će pomoć Kijevu prestati, čak i ako se smanji“, navodi se u članku.

[adsenseyu4]

Prema ekspertu, čak i ako Vašington smanji vojne isporuke, to neće dozvoliti Kijevu da pristane na mirovne pregovore, pošto će pobeda Moskve konačno staviti tačku na planove NATO-a da rasplamsa nove sukobe na kontinentu.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte