Naslovnica IZA OGLEDALA Naučnici zatresli javnost otkrićem – Delovi Njujorka tonu u okean velikom brzinom

Naučnici zatresli javnost otkrićem – Delovi Njujorka tonu u okean velikom brzinom

Ovo otkriće naučnici su napravili na osnovu studije koja je modelirala geologiju ispod grada, i uporedila podatke sa satelitskim snimcima.

Njujork, poznat po svojim neboderima i modernim dostignućima, postao je žrtva sopstvene geologije. Nova studija koja koristi satelitske podatke i modeliranje geologije, ispod grada pronašla je zabrinjavajuće znake uništenja njegovih temelja.

Ovo postepeno sleganje zemljine površine, uzrokovano je pomeranjem mekih sedimenata ili povećanim opterećenjem tla. Iako su uzroci sleganja različiti, težina samih gradova retko je proučavana.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Studija je pokazala da Nujork tone brzinom 2 milimetra godišnje, pod uticajem težine svojih brojnih nebodera. Iako nekoliko milimetara može izgledati beznačajno, delovi grada tonu velikom brzinom tipičnom za kretanje tektonskih ploča dok se glečeri tope.

Ovo sleganje bi moglo predstavljati ozbiljne probleme, za gusto naseljeni grad sa više od 8 miliona ljudi.

[adsenseyu1]

Stoga bi rezultati studije, trebalo da podstaknu razvoj strategija za ublažavanje posledica, i suočavanje sa sve većim rizikom od poplava i porasta nivoa mora. Međutim, izgradnja džinovskih lukobrana za utvrđivanje grada možda nije prava odluka.

Vredi napomenuti, da je masa svih struktura koje je stvorio čovečanstvo već premašila ukupnu masu svih živih bića na Zemlji. Zgrade i putevi teže više od svih stabala i biljaka zajedno, a plastični materijali premašuju težinu životinja.

U ovoj novoj studiji, naučnici su procenili, da ukupna masa više od milion zgrada u Njujorku iznosi neverovatnih 764 milijarde kilograma. Zatim su ovu masu pretvorili u pritisak, uzimajući u obzir gravitaciju, i podelili grad na mrežu kvadrata dimenzija 100 puta 100 metara.

[adsenseyu4]

Naučnici napominju, da njihove procene uključuju samo masu zgrada i njihov sadržaj, a ne uzimaju u obzir puteve, trotoare, mostove i druge popločane površine.

Pored toga, Njujork je na trećem mestu u svetu po sklonosti poplavama.

Stručnjaci napominju, da će grad morati da pronađe prava rešenja kako bi održao svoju održivost, u eri klimatskih promena i rastućih izazova sa kojima se suočava.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte