Blizu je kraj – Amerika ispucava poslednje adute: Isporučuju Kijevu F-16

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je liderima G7 na samitu u Japanu da će Vašington podržati zajednički napor saveznika i pomoći obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, preneo je Rojters izveštaje AP-a i Si-En-Ena.

Bajden je rekao da će odluka o tome kada, koliko i ko će obezbediti avione proizvođača „Lokhed Martin“ biti doneta narednih meseci dok traje obuka, navodi se u izveštaju koji se poziva na dva izvora upućena u razgovore.

Obuka će biti organizovana u Evropi, navodi AP.

Ukrajina je zatražila američke avione dok se sprema za dugo najavljivanju ofanzivu, navodeći da je F-16 mnogo efikasniji od borbenih aviona iz sovjetske ere kojima trenutno raspolažu.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Ukrajinski zahtevi da dobiju borbene avione F-16 su sve glasniji i agresivniji, a nakon što su neke evropske države signalizirale da su spremne da pošalju lovce iz svojih arsenala, raste pritisak i na Bajdenovu administraciju da se i sama „otvori“.

Bela kuća je, prema pisanju Si-En-Ena, već nagovestila svojim saveznicima da će im dati dozvolu za reeksport tih aviona, budući da je, osim Evrope, pritiskaju i članovi Kongresa koji bi da se Kijevu što više pomogne.

„Kao dvostranačka grupa zakonodavaca, smatramo da je transfer borbenih aviona F-16 u Ukrajinu od suštinskog značaja za pružanje sposobnosti Kijevu za vazdušnu podršku potrebnu da u potpunosti odbrani svoju naciju od ničim izazvane, ilegalne i brutalne invazije Rusije i da teritorijalne dobiti neophodne da povrate svoju zemlju“, napisala je vlastima grupa republikanskih i demokratskih poslanika Bajdenu.

Sofisticirani lovci bi, kako tvrde neki zaposleni u Kongresu, olakšali Ukrajini da gađa ruske avione, a da ne moraju da troše skupu municiju „patriot“ napravljenu za presretanje balističkih projektila.

Drugi američki zvaničnici su, međutim, skeptični prema tom argumentu i napominju da Rusija ima moćne protivvazdušne sisteme koji bi lako mogli da obore F-16.

„U Kijevu postoji uverenje da uz dovoljan pritisak javnosti, Ukrajinci mogu da obezbede sisteme naoružanja koje je Zapad nekada smatrao crvenom linijom. HIMARS, borbeni tenkovi i ‘patriot’ baterija su se nekada smatrali zabranjenim, a svi su sada ili u zemlji ili će uskoro tamo“, konstatuje Si-En-En.

Zaista, od početka rata, pod parolom „samo još ovo“ Kijev je uspevao da izmoli metak po metak i tenk po tenk.

SAD koje se boje direktnog konflikta sa Rusijom i zbog toga uvek prvo odbijaju da šalju naoružanje, uvek na kraju popuste.

Kako i ne bi, kada Zelenski, po dobro oprobanom receptu, neprestano obija pragove saveznika i insistira da je to borba i „za našu i za vašu slobodu“.

Setimo se samo lobiranja Kijeva da mu se isporuče nemački „leopardi“.

„Čak i da Nemačka ima određene racionalne argumente da to ne učini, oni će tenkove ipak kasnije poslati. To smo već videli sa samohodnim haubicama, sa sistemom protivvazdušne odbrane IRIS-T, a nedavno sa sistemima ‘marders’ i ‘patriot’. Uvek je sličan obrazac: prvo kažu ‘ne’, onda žestoko brane svoju odluku, da bi na kraju rekli ‘da'“, besramno je likovao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Ovakav njegov opis nemoći saveznika da se odupru Kijevu, istinit je i u slučaju Amerike.

Bajden je isto tako zatezao da pošalje „abramse“, na kraju ih je obećao.

Zahtev za F-16 stigao je samo nekoliko dana kasnije, a u to vreme Britanija je bila jedna od zemalja koje su najviše oklevale u prihvatanju argumenta da su takvi avioni Kijevu zaista i potrebni.

Ali, i njih je Kijev vrbovao, jer portparol britanskog premijera Rišija Sunaka otkrio je, pre nekoliko dana, da Velika Britanija uz Holandiju žele da formira „međunarodnu koaliciju“, koja će služiti ne samo za nabavku tih aviona za Ukrajinu, već i za obuku.

Ali, za takav transfer, zbog osetljive tehnologije aviona, potrebno im je odobrenje SAD.

Što možda i nije teško dobiti jer su SAD ipak sklonije da takvu dozvolu izdaju saveznicima, nego da Kijevu šalju sopstvene lovce.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi odbio je da konkretno komentariše mogućnost da SAD pošalju F-16 u Ukrajinu, ali je naveo da ta država gleda unapred na „buduće sposobnosti i potrebe“.

Slanje F-16 „nije na dnevnom redu“ G7, rekao je Kirbi, iako bi priča o avionima, kako ocenjuje Si-En-En, sigurno mogla da se pojavi na marginama samita. Očekuje se da će ovo pitanje biti predmet debate na sledećem samitu NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji, u julu, rekli su zvaničnici.

Ako saveznici na kraju i prelome i pošalju te lovce Ukrajini, iako postoji opravdana bojazan da će ih oni iskoristiti za napad na teritorije Rusije (već su to radili dronovima), ostaje da se vidi šta će biti sledeće.

Verovatno će, nakon aviona, Ukrajini faliti „samo još“ podmornice.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte