Odbrojavaju a ćute: Ako neće udariti u Zemlju, zašto NASA šalje brod da uništi asteroid nuklearnim oružjem?

asteroid

NASA i Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost su se udružili s ciljem da otkriju način kako nuklearno oružje može da se iskoristi za uništavanje ili barem pomeranje asteroida sa putanje koja bi bila kobna po našu planetu.

To je prilično čudno ako se uzme u obzir da je NASA nedavno izjavila kako „nijedan veliki objekat neće pogoditi Zemlju u narednih nekoliko stotina godina“. Zar to onda nije gubljenje vremena, novca i resursa? Zašto je NASA odjednom zainteresovana za velike asteroide ako ih neće biti nekoliko stotina godina? Da li oni znaju nešto što mi ne znamo?

NASA i Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost već duže vreme proučavaju pretnje, kosmičke ostatke i presretače raketa, ali i simuliraju presretanje velikih asteroida pomoću nuklearne eksplozije.

Njihov zajednički cilj je da se povećaju šanse za odbranu od asteroida.

Međutim, uništavanje ogromnog kamena koji bi se kretao ka nama neverovatno velikom brzinom bi moglo da stvori još veći problem.

Kompjuterske simulacije ukazuju na to da bismo mogli uspešno da raznesemo svemirski kamen srednje veličine, ali njegovi fragmenti bi samo pogoršali situaciju, zavisno od toga na kojoj udaljenosti od Zemlje asteroid eksplodira. Možda bi bolje rešenje bilo da se asteroid na neki način odbije, umesto da se uništi.

U nenuklearne opcije spada upotreba gravitacionog odbijača, zatim upotreba lasera itd. Ipak, studija NASA-e iz 2007. godine je zaključila da bi najbolje rešenje za uništavanje svemirskog kamenja bilo nuklearno oružje.

NASA je čak predstavila i „hipotetički scenario udara asteroida“ u aprilu 2015. godine u Italiji, na Konferenciji za planetarnu odbranu.

Zašto NASA troši toliko vremena i energije na nešto što se verovatno neće dogoditi u narednih par stotina godina?

Stvar je u tome da NASA ne govori sve što zna. Kako navodi Daily Mail, postoji oko milion objekata blizu Zemlje koji bi mogli biti potencijalna pretnja po nas, a NASA zna gde se nalazi samo mali procenat tih objekata.

Dokaz da su ovi objekti nepredvidivi jeste eksplozija nepoznatog objekta nad Čeljabinskom u Rusiji u februaru 2013. godine.

Postojeći sistemi za detekciju asteroida mogu da prate samo jedan procenat objekata koji kruže oko Sunca.

Naučnik NASA-e, Džejson Kesler, rekao je prošle godine na konferenciju u Teksasu: „Verovatnoća da nas nešto pogodi u budućnosti je zagarantovana, ali mi sada ne paničimo zbog toga“.

Ukoliko bi džinovski asteroid pogodio Zemlju, posledice bi bile katastrofalne. Da ne pričamo o cunamijima koji bi zbrisali gotovo sve veće obalske gradove.

Mnogi veruju da nas veći asteroid neće pogoditi jer se to nije desilo u našem životnom veku, ali sigurno je da NASA ne bi trošila svoje vreme da nije zabrinuta zbog takve mogućnosti.

Webtribune.rs