Naslovnica IZA OGLEDALA Profesor Metju Bejls: Ne šaljite signale vanzemaljcima, možemo biti mrtvi pre nego...

Profesor Metju Bejls: Ne šaljite signale vanzemaljcima, možemo biti mrtvi pre nego što im odgovorimo

bcvdkjshfh34932897

[adsenseyu2]

Naučnici koji traže život van naše planete, upozorili su da bi trebali dobro da razmislimo pre nego što odgovorimo na potencijalni vanzemaljski signal.

Profesor Metju Bejls sa univerziteta Svinburn iz Melburna je vodeći australijski načnik kada je u pitanju potraga za životom van Zemlje. On upozorava da bi kontakt sa potencijalnim vanzemaljcima koji su u stanju da sa udaljenosti od više desetina svetlosnih godina pošalju signal na Zemlju, mogao biti koban za čovečanstvo. On to upozorenje bazira pre svega na činjenici da bi vanzemaljci bili mnogo napredniji od čoveka.

“Sudbina manje napredne civilizacije koju kontaktira napredna – nije baš svetla” kaže Bejls.

Profesor Bejls je nedavno postavljen na čelo fondacije Breagthrough Prize čiji je cilj pronalazak vanzemaljskog života. Fondacja ima budžet od sto miliona dolara, a glavni finansijer je ruski milijarder Juri Milner, a u projekat je uključen i Stiven Hoking (i sam Hoking je pre izvesnog vremena na sličan način pričao o opasnosti potencijalnog kontakta sa vanzemaljskim oblikom života).

[adsenseyu4]

Ovaj tim će skenirati svemir uz pomoć Parksovog radio teleskopa, jednog od najvećih na svetu. Plan je da na ovaj način čovek pretražuje prostor koji je 10 puta veći od onog koji smo do nedavno pretraživali.

“Glavni problem kada je ovaj projekat u pitanju jeste što ne znamo kakve tačno signale tražimo. Ne postoji priručnik ‘kako pronaći vanzemaljce’. Moramo da pretpostavimo kakvi su to signali koje bi vanzemaljci slali” kaže profesor Bejls.

Kompjuteri koji će se koristiti u ovom poduhvatu biće napravljeni za godinu dana, a plan je da ceo projekat traje pet godina.

Bejls pretpostavlja da i ukoliko “uhvatimo” signal, on neće biti jakog intenziteta, jer veruje da će preći ogroman put.

Ukoliko čovek otkrije postojanje vanzemaljskog života, Bejls upozorava da bismo trebali dobro da razmislimo da li ćemo i na koji način odgovoriti. Mada, on ne isključuje ni mogućnost da će oni biti toliko napredniji od čoveka, što bi po njemu značilo “da možemo biti mrtvi mnogo pre nego što uopšte budemo u prilici da smislimo način da im odgovorimo”.

(B92.net)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]