Naslovnica IZA OGLEDALA Dakle, ipak je istina, dolazi Armagedon: NASA šalje nuklearke da presretnu asteroid

Dakle, ipak je istina, dolazi Armagedon: NASA šalje nuklearke da presretnu asteroid

cbvdshb82dhxj

[adsenseyu2]

Kako bi sprečili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da bi uništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez naročito ako su usmereni na srednje i male asteroide i komete.

NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost objavile su kako od sada zajedno rade na održavanju sigurnosti i pronalasku rešenja za moguće opasne asteroide koji se približavaju Zemlji koje bi moglo uključivati i upotrebu nuklearnog oružja.

Baš kao u filmu „Armageddon“ u kom muževan Brus Vilis odlazi u svemir ne bi li uništio asteroid, prema planovima NASA-e, nuklearna bi bomba mogla biti poslata u svemir uz pomoć raketa.

„Te dve agencije rade zasebno, ali ponekad im se planovi znaju poklopiti. Do kog god zajedničkog rešenja dođu, to će biti dobra stvar,“ rekao je Brus Bets, direktor nauke i tehnologije Planetarnog društva.

[adsenseyu4]

Naučnici tvrde kako u Zemljinoj blizini kruži oko milion asteroida, a svaki od njih predstavlja pretnju. zastrašujući dokaz o tome koliko su opasni, i kako svaki od njih može pogoditi Zemlju pojavio se u februaru prošle godine kada je nepoznati objekat eksplodirao iznad ruskog Čeljabinska, snagom 20 do 30 puta većom od eksplozije u Hirošimi.

Kako bi sprečili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da bi uništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez, naročito ako su usmereni na srednje i male asteroide i komete.

S druge strane, nuklearne eksplozije u svemiru mogle bi prouzrokovati više štete nego koristi, smatraju neki stručnjaci. Oni predlažu skretanje asteroida s njihove putanje. Takav plan predstavljen je na NASA-inoj konferenciji održanoj prošle godine.

Tim stručnjaka iz Ajove predložio je razaranje asteroida tako što bi se do njih došlo u dubokom svemiru, a potom bi prava letelica u kojoj bi bio pilot napravila eksplozivni krater u kometi , a oko milisekunde nakon nastanka kratera, u isti bi bio položen nuklearni eksploziv.

Poslednjih dvadeset godina NASA-ini naučnici otkrivaju asteroide veće od jednog kilometra koji bi mogli naštetiti zemlji, a prema izveštajima takvih je 98 odsto.

„Verovatnost da nas nešto pogodi u budućnosti je poprilično velika, iako nismo u panici, pretnja uvek postoji“, rekao je NASA-in stručnjak Džejson Kesler.

(B92,Dnevnik)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]