Naslovnica SPEKTAR NOVO U RUSIJI: Referendumi otcepljenih oblasti pokrenuće kardinalne promene na svetskoj sceni

NOVO U RUSIJI: Referendumi otcepljenih oblasti pokrenuće kardinalne promene na svetskoj sceni

Ruska Federacija namerava da podrži rezultate referenduma Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Takve mere će Moskvi pružiti jedinstvenu spoljnopolitičku priliku, što ukazuje na suštinske promene koje dolaze. Novinari informativnog izdanja „Moskovski komsomolec“ su detaljno ispričali kako je Rusija raskinula sa rezultatima referenduma, a takođe su objasnili do kakvih promena će doći.

Ruski analitičari su skrenuli pažnju na to da DNR i LNR nemaju nikakve pravne i međunarodne prepreke za ulazak u sastav Ruske Federacije. Republike odavno imaju sve potrebne kapacitete da im omoguće održavanje referenduma po čijim rezultatima će postati deo velike zemlje. Međutim, situacija se menja ako se pokrene pitanje narodnog glasanja u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima novinara, stanovnici oslobođenih regiona, gde će se održati referendumi, ne mogu formalno da glasaju za priključenje Rusiji. Stvar je u tome što Hersonska i Zaporoška oblast i dalje pripadaju Ukrajini.

Ovo postavlja određeni međunarodni presedan. Međutim, Rusija je raskinula sa referendumima i spremna je da se udalji od opšteprihvaćenih odluka sprovodeći celu proceduru u jednom glasanju, pišu ruski mediji

„Formalno, Hersonska i Zaporoška oblast su regioni Ukrajine. Autonomija nije proglašena. Rusija ih nije priznala kao poseban entitet. Međutim, rešenje je pronađeno. Šef Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki rekao je da će pitanja o otcepljenju od Ukrajine, stvaranju države i njenom ulasku u Rusku Federaciju odmah biti izneta na referendum u regionu“, rezimirali su autori članka, uz napomenu da će rezultati referenduma pokrenuti kardinalne promene na svetskoj sceni.

Webtribune.rs