UDARNO: Najopasnija nuklearna raketa svih vremena stupila u aktivno stanje

Nova ruska interkontinentalna balistička raketa “sarmat“, koja će zameniti postojeće rakete „vojevoda“, u klasifikaciji NATO označena je kao “sotona“.

Ali kako smatra generalni direktor i glavni konstruktor Državnog raketnog centra “Makejev“, ruski akademik Vladimir Degtjar, ona bi se mogla nazvati i “sotona na kvadrat“.

“Nakon završetka ispitivanja i uvođenja ‘sarmata’ u naoružanje, ta raketa će zameniti raketni kompleks ‘vojevoda’, koji u klasifikaciji NATO-a ne nosi slučajno naziv ‘sotona’ i čije prisustvo u kopnenoj komponenti nuklearne trijade veoma zabrinjava NATO. Eksperti NATO-a su već nazvali ‘sarmat’ – ‘sotona 2’, a ja bih ga nazvao ‘sotona na kvadrat’“, rekao je Degtjar u intervjuu za Sputnjik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je istakao da će “sarmat“ suštinski povećati borbeni potencijal Oružanih snaga Rusije i pouzdano zaštititi zemlju od spoljnih pretnji.

Prema njegovim rečima, u složenim geopolitičkim uslovima “sarmat“ će biti pouzdan štit Rusije, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja, garancija očuvanja mira i povod za obnavljanje realnih pregovora o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

“Celokupna istorija ‘partnerskih odnosa’ s našim eventualnim protivnicima u svim sferama: političkoj, ekonomskoj i vojnoj – nesumnjivo pokazuje da pravi pregovori, koji daju realan praktični rezultat, počinju tek onda kada je postignut paritet u pitanju koje se razmatra, ili kad Rusija ima prednost“, naveo je Degtjar.

Glavni konstruktor je istakao da “sarmat“ ima na desetine vidova bojevih glava, što mu omogućava da izvodi napad na gotovo bilo koju tačku na planeti. Sistem upravljanja “sarmatom” omogućava raketi da se navodi na cilj čak i u slučaju da je pogodi projektil protivraketne odbrane.

“Sistem upravljanja letom ‘sarmata’ ima mogućnost korekcije trajektorije satelitima sistema Glonas, što omogućava visoku preciznost navođenja na cilj, čak i nakon delovanja projektila protivraketne odbrane“, objasnio je Degtjar.

On je dodao da će “sarmat“ obezvrediti sva dostignuća zemalja NATO u oblasti naoružanja, jer je jedinstven ne samo po letačko-tehničkim karakteristikama nego i po naučno-tehničkim rešenjima koja su korišćena prilikom njegove izrade.

Degtjar je, takođe, istakao da veliku verovatnoću da savlada protivraketnu odbranu protivnika “sarmatu” daje mogućnost brzog povećanja brzine.

„Sarmat“ ima mogućnost da pogađa ciljeve praktično iz bilo kog pravca. Brzo povećanje zadate brzine omogućava mu da izbegne protivraketnu odbranu protivnika tokom leta“, rekao je Degtjar.

Prema njegovim rečima, bojeve glave najnovije ruske interkontinentalne balistike rakete veoma je teško otkriti tokom leta, a njihovu tačnu trajektoriju je nemoguće proračunati.

“Sarmat“ je opremljen specijalnim sredstvima koja otežavaju pronalaženje njegovih bojevih glava prilikom leta kroz Zemljinu atmosferu ili izvan nje, što onemogućava precizno predviđanje njihovih trajektorija za navođenje projektila protivraketne odbrane.

Sputnjik podseća i da je prvo lansiranje “sarmata“ izvedeno je 20. aprila ove godine.

Nakon završetka programa ispitivanja “sarmat“ će postati deo naoružanja Raketnih strateških snaga Rusije. Prvi će novim kompleksom biti naoružan raketni puk u Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(sputnik)