Naslovnica U FOKUSU Novi rekord izvoza ruske nafte: Revolucija na tržištu, najviše ide u Kinu...

Novi rekord izvoza ruske nafte: Revolucija na tržištu, najviše ide u Kinu i Indiju

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da su mesečni prihodi od izvoza nafte porasli za 1,7 milijardi dolara i da sada iznose 15 milijardi dolara

Rusija je u aprilu izvezla više nafte nego u bilo kom mesecu prošle godine, a skoro 80 ​​odsto isporuka sirove nafte otišlo je u Kinu i Indiju, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Podaci pokazuju da je izvoz ruske nafte porastao za 50.000 barela dnevno u aprilu na 8,3 miliona barela dnevno, što predstavlja najviši nivo od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

To je daleko više u odnosu na iznose od 7,7 miliona barela dnevno u 2022. i 7,5 miliona barela dnevno tokom 2021. godine.
„Izgleda da Rusija nema problema u pronalaženju kupaca za svoju sirovu naftu i naftne derivate“, navodi IEA u mesečnom naftnom izveštaju u utorak.

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da su mesečni prihodi od izvoza nafte porasli za 1,7 milijardi dolara i da sada iznose 15 milijardi dolara.

Istim povodom „Fajnenšel tajms“ primećuje da podatak o porastu izvoza „odražava uspeh Moskve da pronađe nove kupce za svoju naftu nakon što je EU blokirala uvoz, kao i da pronađe brodove za prevoz te nafte na ta nova tržišta“.

[adsenseyu1]

Kako ističe londonski list, zbog pretnje zapadnih sankcija Rusija je razvila potpuno nov sistem za transport svoje nafte – kroz saradnju s manje poznatim trgovačkim kompanijama i vlasnicima tankera – a „rezultat toga je jedna od najvećih promena u tokovima sirovina ikada. Tokom proteklih 12 meseci Rusija je preusmerila milione barela nafte dnevno iz Evrope u Aziju.“

Zahvaljujući tome što je uspela da pronađe nove kupce, objašnjava list, Rusija je počela da smanjuje popuste za kupovinu svoje nafte, te je, uprkos padu cene na globalnom tržištu, ruski prihod od izvoza nafte u aprilu porastao na 15 milijardi dolara, sa 13,3 milijardi u martu.

Takođe, dodaje „Fajnenšel tajms“, korist od novih aranžmana ima i Kina kojoj je „uvoz iz Rusije pomogao da zadovolji rastuću potražnju, koja je dostigla rekordni nivo od 16 miliona barela dnevno. Rastuće potrebe Kine za naftom nastavljaju da prevazilaze očekivanja.“

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]