Naslovnica U FOKUSU Rusi uništili kinžalom prvi sistem patriot u Ukrajini

Rusi uništili kinžalom prvi sistem patriot u Ukrajini

Rusija je izvela integrisani napad na ciljeve u Kijevu u ranim jutarnjim satima, koji je bio drugačiji zbog neviđenog intenziteta

Ruski hipersonični sistem „kinžal“ uništio je američki protivvazduhoplovni raketni sistem „patriot“ u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Napad je izvršen visokopreciznim udarom.

Rusija je izvela integrisani napad na ciljeve u Kijevu u ranim jutarnjim satima koji je, prema izjavama ukrajinskih vojnih zvaničnika, bio potpuno drugačiji zbog do sad neviđenog intenziteta.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Kinžal“ je ruska hipersonična raketa koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 km na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, za koje se veruje da omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

Prošle nedelje su ukrajinski zvaničnici objavili da je sistem „patriot“, koji su dobili od Amerike, uspeo da obori „kinžal“ raketu iznad Kijeva. Moskva nije zvanično komentarisala te tvrdnje, ali je visoki izvor u ruskom Ministarstvu odbrane rekao za „RIA Novosti“ da je to bila samo želja Ukrajinaca.

[adsenseyu1]

„Sistem ‘patriot’ nema sposobnost da presretne hipersoničnu raketu kao što je ‘kinžal'“, naglasio je taj izvor. A kako pišu „Izvestija“, ostaci rakete koju je Kijev predstavio kao delove „kinžal“ rakete zapravo pripadaju nekom drugom projektilu.

Ruska vojska gađala je jutros ukrajinsku prestonicu sa najvećim brojem projektila u najkraćem vremenskom periodu do sada, tvrde ukrajinski vojni zvaničnici.

Korišćene su bespilotne letelice, krstareće rakete i balističke rakete, napisao je šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko na Telegramu.

„Lansirali su maksimalni broj projektila u najkraćem vremenskom periodu“, rekao je on i dodao da je „većina neprijateljskih ciljeva u vazdušnom prostoru Kijeva otkrivena i uništena“.

„Nekoliko automobila je oštećeno i zapaljeno, ali niko od stanovnika nije povređen. Kijevski zoološki vrt je takođe pogođen. Međutim, požara nije bilo i životinje su ostale nepovređene“, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

[adsenseyu4]

Oružane snage Ruske Federacije su sinoć izvele koncentrisani udar visokopreciznim naoružanjem velikog dometa na položaje ukrajinske vojske i skladišta municije, naoružanja i vojne opreme iz zapadnih zemalja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane tokom današnjeg brifinga.

Situacija u Bahmutu je napeta, ali ruske snage napreduju

Na Donjeckom pravcu, jurišni odredi nastavljaju da vode ofanzivne operacije u zapadnim četvrtima Bahmuta (Artjomovsk), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage nastavljaju da napreduju i oslobađaju Bahmut, uprkos činjenici da Ukrajina prebacuje dodatne rezerve na bočne pozicije u gradu i koristi više svojih snaga u borbi, potvrdio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin u emisiji „Solovjov lajv“.

Kijev ulaže sve veće napore za ovaj grad, jer im je to trenutno najveći problem, objasnio je on.

„Na bočnim pozicijama grada situacija nije laka, neprijatelj je trenutno najaktivniji. Bahmut je za Ukrajinu, generalno, postao najveći problem, zato tamo prebacuju značajne rezerve. Bočne pozicije grada su za njih glavna linija na kojoj pokušavaju da se odbrane. Imali su određenog uspeha, ali i mi smo tamo poslali naše momke iz drugih delova, pojačali odbranu, tako da mislim da će se situacija tamo izjednačiti“, rekao je Pušilin.

Situacija je zbog svega ovoga, kako je ocenio Pušilin, napeta, ali ruske snage nastavljaju da napreduju. „Sve je manje utvrđenja koje kontrolišu oružane formacije Ukrajine“, dodao je šef DPR.

Pušilin je dan ranije rekao da su vojnici privatne kompanije „Vagner“ uspele da zauzmu nekoliko zgrada na zapadu Bahmuta, koje je kijevski režim smatrao ključnim.

Ruske snage istiskuju iz Bahmuta ukrajinsku vojsku, kojoj je sada sve teže da se sakrije i nađe zaklon u zgradama, pišu „Izvestija“. Borbe se sada vode na zapadnoj periferiji grada, neprijatelj nema gde da se sakrije, pojašnjava izvor.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, jurišni odredi nastavljaju da vode žestoke borbe u zapadnom delu grada, a jedinice 4. motorizovane brigade su u rejonu sela Krasnoe, zapadno od Bahmuta, gde je vazdušnim udarom uništen automobilski nadvožnjak, preko kojeg je neprijateljskoj vojsci stizalo pojačanje u Bahmut.

Pritom, ruska avijacija grupe snaga „Jug“ je artiljerijskom vatrom gađala neprijateljske jedinice u naseljima Časov Jar i Bogdanovka u Blizini Bahmuta, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na ovom području je bilo ukupno devet naleta avijacije, artiljerija je izvršila 74 vatrena zadatka, precizira se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Prema rečima ruskog Ministarstva odbrane, najteža situacija na Donjeckoj liniji fronta se razvila u rejonu naselja Krasnoje, gde su jedinice 4. motorizovane brigade tokom dana odbile deset napada Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine su na Donjeckom pravcu u prethodna dva dana izgubile 215 vojnika, pet borbenih oklopnih vozila, sedam vozila i haubice „msta-B“ i „D-30“.

Teške borbe u Marjinki ne sprečavaju Rusiju da napreduje

Situacija u gradu Marjinki za koji se vode borbe je takođe komplikovana, jer Oružane snage Ukrajine dovode svoje rezerve, rekao je Pušilin. Međutim, ruska vojska je nezaustavljiva, i na ovoj liniji fronta nastavlja da napreduje, naglasio je.

„U gradu Marjinka je prilično žestoko, situacija se ne smiruje, ali i u ovim uslovima popravljamo naše položaje. Neprijatelj se učvrstio u nekoliko zahtevnih utvrđenja, koje su unapred pripremali i dograđivali, odatle ih je teško izbaciti“, kazao je Pušilin.

Dodatni problem je, kako je rekao, što Ukrajina ne prestaje da prebacuje nove rezerve u grad, „ali naši momci ne odustaju“, rekao je. „Nije ni malo lako, ali idemo napred“, naglasio je.

Marjinka se nalazi zapadno od Donjecka. Ukrajinske trupe su se učvrstile u stambenim naseljima na periferiji grada, međutim, u gradskim borbama koje su najteže, ruska vojska ne odustaje i sve je više zgrada pod njenom kontrolom.

Oslobađanje Marjinke sprečilo bi Ukrajinu da bombarduje oblasti Donjecka koje su trenutno svakodnevno pod ukrajinskim granatama.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte