Naslovnica ŽIVOT NOVA ZAPANJUJUĆA STUDIJA OTKRIVA: Ovaj malo poznat vitamin sprečava smrt od srčanog...

NOVA ZAPANJUJUĆA STUDIJA OTKRIVA: Ovaj malo poznat vitamin sprečava smrt od srčanog udara i do 50 odsto

gfhgff

Ateroskleroza, nagomilavanje naslaga u krvnim sudovima, jedan je od vodećih uzroka srčanih udara. Pored sprovođenja zdrave ishrane i angažovanja u redovnim vežbama, povećanje unosa vitamia K2 je jedan od najboljih načina da se spreči ateroskleroza i da se srce održi zdravim.

Ateroskleroza je uzrok za više od 30 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa kardiovaskularnim bolestima širom sveta. To je stanje gde se naslage razvijaju u arterijama, zbog čega ovi glavni krvni sudovi očvrsnu i sužavaju se. Naslage guše protok krvi, zbog čega srce radi jače i povećava vaš rizik od umiranja od moždanog udara ili aneurizme.

[adsenseyu1]

Kod ateroskleroze, naslage se obično formiraju od akumuliranog holesterola i, u mnogim slučajevima, kalcijuma – baš onog minerala od kog su sačinjene vaše kosti i zubi. Zbog toga, iako sa niskom stopom masti, ishrana ne smanjuje rizik od ateroskleroze, to nije kraj priče.

Postoje dve vrste vitamina K. Najpopularniji od ova dva vitamina je vitamin K1, poznat i kao filohinon, nutrijent koji je od vitalnog značaja za sposobnost vaše krvi da formira ugruške. Zbog toga je od suštinskog značaja za vašu sposobnost da se oporavite od povreda i za sprečavanje krvarenja.

Vitamin K2, takođe poznat i kao menahinon, obavlja potpuno drugačiju funkciju. On se povezuje sa kalcijumom, pomažući u regulaciji nivoa minerala u vašem telu. Kada se veže sa vitaminom K2, kalcijum se lakše isporučuje do vaših kostiju i zuba gde je najviše i potreban.

[adsenseyu5]

Ovaj vitamin takođe poboljšava vašu sposobnost skladištenja kalcijuma i sprečava mineral da se infiltrira u vaša meka tkiva, uključujući i vaše arterije.

Nizak nivo menahinona dovodi do porasta viška kalcijuma u vašem organizmu. Ovo ostavlja mnogo minerala da samo plutaju po vašem krvotoku gde se verovatno kombinuju sa mastima i stvrdnjavaju u naslage koje dovode do ateroskleroze.

Kako se navodi u istraživanju, jednostavno konzumiranje 32 mikrograma (mcg) vitamina K2 dnevno može smanjiti vaš rizik od arterijske kalcifikacije – stvrdnjavanje aterija – i smrt od srčanog udara i za do 50 odsto. Zapravo, naučnici kažu da na svakih 10 mcg vitamina K2 koji unesete, smanjujete rizik od srčanih oboljenja za devet odsto.

Štaviše, studija je zaključila da vitamin K2 ne samo da spečava arterijsku kalcifikaciju, već i preokreće proces koji ugrožava život. Utvrđeno je da suplementacija visokim dozama vitamina K1 i K2 može smanjiti kalcifikaciju i za do 37 odsto u roku od šest nedelja, i 53 odsto u roku od 12 nedelja.

Ovo je potvrđeno još jednom studijom koja je zaključila da uzimanje 180 mcg vitamina K2 svakog dana u periodu od tri godine, može smanjiti ukočenost arterija. Zanimljivo je da su učesnici sa višim nivoima ukočenosti arterija na početku studije prijavili više koristi od onih koji su imali aterosklerozu koja je manje napredovala.

[adsenseyu6]

Prirodni izvori vitamina K2

Vitamini K1 i K2 se takođe razlikuju u smislu izvora. Prvi se često nalazi u zelenom i lisnatom povrću, a drugog ima mnogo u mesu i fermentisanim proizvodima. Pored uzimanja suplemenata, konzumiranje sledećeg je siguran način da dobijete vitamin K2:

  • Nato – Ova japanska hrana se pravi fermentisanjem soje. To je jedan od najboljih izvora vitamina K2 i posebno je idealan za one koji ne jedu meso. Nato je takođe dobar izvor kalcijuma i probiotika ili dobrih bakterija, što je povezano sa zdravim varenjem i zaštitom od različitih bolesti.
  • Živina – Bilo da volite ćuretinu, guščetinu, pačetinu ili piletinu, nije bitno. Domaće ptice, kao i jaja, odlični su izvori vitamina K2. One su takođe dobar izvor belančevina, idealno za one koji žele da ograniče svoju konzumaciju crvenog mesa.
  • Crveno meso – Govedinu i svinjetinu je vrlo lako naći i sadrže dosta vitamina K2. Međutim, morate se postarati da ne jedete previše ovoga, jer visoka konzumacija može dovesti do povećanja rizika od srčanih bolesti.
  • Riba i morski plodovi – Pastrmka i haringa su dobar izvor vitamina K2, ali se njihova korist za srce ne završava tu. Masne ribe su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, dobrih masti koje pomažu u održavanju pravilne funkcije srca i mozga. Takođe je poznato da ribe imaju anti-aritmični efekat, što znači da pomažu u održavanju pravilnog ritma srca. Drugi morski plodovi, kao što su škampi, takođe sadrže ovaj vitamin, ali ne vrlo značajnim koncentracijama.
  • Mlečni proizvodi – Mleko i sir su dobar izvor vitamina K2, ali nisu svi mlečni proizvodi napravljeni jednako. Najbolje je nabaviti organsko mleko. Neki tradicionalno fermentisani sirevi takođe sadrže probiotike za vaš digestivni sistem.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]