Nova saznanja: Ne postoji samo jedan nacistički zlatni voz sa blagom, nego tri – VIDEO

poljska-tunel

Prema najnovijim saznanjima, ne postoji samo jedan nacistički zlatni voz. Zapravo, novi izveštaji ukazuju da postoje čak tri sakrivena voza u tajnim tunelima u Poljskoj.

Prema novim teorijama, postoje brojni Hitlerovi podzemni tuneli iz vremena Drugog svetskog rata koji još uvek nisu otkriveni.

Takođe se smatra i da se u jednom od vozova u tim tunelima krije Ćilibarska soba iz 18. veka, koja je ukradena iz palate Katarine Velike.

Dva lovca na blago su prošlog meseca otkrila oklopni voz od 90 metara u Valbžihu u zapadnoj Poljskoj, što su prošle nedelje potvrdili i poljski zvaničnici.

O nestalom nacističkom zlatu, koje je nemačka vojska krala za vreme rata, šuška se već decenijama.

Smatra se da je jedan čovek na samrti odao lokaciju skrivenog voza.

Takođe postoji bojazan da su nacisti napravili klopke sa eksplozivima oko voza, kako bi ga zaštitili od uljeza. Sadržaj voza će biti vraćen zakonitim vlasnicima, ukoliko oni postoje.

Magdalena Voh, direktor kulture u obližnjem zamku Ksijaž koji je Hitler planirao da koristi kao istočnoevropsku bazu, veruje da u ovoj oblasti ima još nacističkih vozova.

„Priča se da su u grad 1945. godine došla tri voza koja nikada nisu pronađena. Možda se zlato krije u nekom od tih vozova, a ne u onom koji je pronađen“, rekla je ona.

„Postoje neslaganja u vezi sa mapama iz dvadesetih i četrdesetih godina prošlog veka, što može da ukazuje da ispod grada postoje tuneli koji nikada nisu pronađeni. Ovde su do 1947. godine bili Sovjeti i ne znamo šta su pronašli“, dodala je ona.

Lukaš Kažek, lokalni političar i turistički vodič, rekao je da u ovom regionu ima puno blaga.

cilibarska-soba

„Kada je sovjetska vojska došla, Nemci su morali da beže, ali su mislili da će se vratiti. Zato su oni sakrili novac, dokumente i zlatni nakit kako bi se posle po to vratili“, rekao je on.

Otkriće voza je podstaklo nadu da će se pronaći legendarna Ćilibarska soba, čiji su zidovi bili izrađeni od ćilibara, zlata i dragog kamenja.

Tom Bauer, koji je napisao knjigu o nacističkom zlatu, veruje da je nedavno pronađeni voz pun umetnina, dragocenog nakita i zlatnih poluga, ali se nada da je tu i Ćilibarska soba koja je ukradena iz palate Katarine Velike blizu Sankt Peterburga 1941. godine.

Nacisti su ukrali sve iz ove čuvene sobe, čija se vrednost procenjuje na 340 miliona evra, kada su došli do ruske palate, a smatra se da su je odneli u Kenigsberg, današnji ruski grad Kalinjingrad.

Prema jednoj od teorija, soba je uništena kada je Crvena armija upala u taj grad 1945. godine.

Međutim, drugi smatraju da je soba premeštena pre nego što je Kenigsberg pao.

Webtribune.rs