Naslovnica SPEKTAR Njujork tajms: CIA kontroliše ukrajinske obaveštajne službe od Majdana

Njujork tajms: CIA kontroliše ukrajinske obaveštajne službe od Majdana

Od 2014. CIA je u bliskim vezama sa ukrajinskim obaveštajnim službama i pomaže SBU u zamenu za važne obaveštajne podatke o Rusiji, objavio je Njujork tajms.

Kako navodi publikacija, kao rezultat ove saradnje, Kijev je postao jedan od najvažnijih partnera Vašingtona u borbi protiv Moskve.

„Njujork tajms“ je otkrio detalje dugogodišnje saradnje ukrajinskih obaveštajnih službi i CIA-e, usled koje je Kijev postao „jedan od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona u borbi protiv Rusije“.

Kako piše list, saradnja između SBU i CIA počela je odmah nakon državnog udara 2014. godine, kada je američka agencija ponudila pomoć Ukrajincima u zamenu za vredne obaveštajne informacije o Rusiji.

Oko 2016, CIA je počela da obučava elitne ukrajinske specijalne snage poznate kao Jedinica 2245 da zaplene ruske bespilotne letelice i komunikacionu opremu kako bi CIA tehničari mogli da ih proučavaju i razbiju sisteme za šifrovanje.

Jedan od oficira u ovoj jedinici bio je Kiril Budanov, sada šef Službe bezbednosti Ukrajine. CIA je takođe pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su delovali u Rusiji, širom Evrope, na Kubi i drugde.

Kako list naglašava, odnos između dve obaveštajne službe postao je toliko blizak da su oficiri CIA ostali u Ukrajini kada je Bajdenova administracija evakuisala američko osoblje nekoliko nedelja pre početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine i prenela Ukrajincima vredne informacije o Rusiji.

Istovremeno, uski krug ukrajinskih obaveštajnih službenika takođe je vremenom postao od vitalnog značaja za Amerikance, snabdevajući ih strogo poverljivim obaveštajnim podacima o Moskvi, piše izdanje.

Međutim, kako se partnerstvo produbljivalo nakon 2016. godine, Ukrajinci su postali nestrpljivi zbog „nerazumnog opreza” Vašingtona i počeli da organizuju atentate i druge operacije koje su kršile uslove koje su prvobitno postavili Amerikanci. Besni zvaničnici u Vašingtonu su tada pretili da će povući podršku, ali nikada nisu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social