Naslovnica SPEKTAR Opasna pretnja iz Moskve: Ako uđete sa trupama u Ukrajinu počinje direktan...

Opasna pretnja iz Moskve: Ako uđete sa trupama u Ukrajinu počinje direktan rat sa Rusijom

Direktan vojni sukob između NATO-a i Rusije biće neizbežan ako zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Dan ranije su lideri niza evropskih zemalja priznali mogućnost slanja svog vojnog osoblja u Ukrajinu.

„U ovom slučaju treba da govorimo ne o verovatnoći, već o neizbežnosti, i mi to tako ocenjujemo“, rekao je on, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje situaciju sa mogućim slanjem trupa Alijanse u Ukrajinu.

Peskov je objasnio da i zemlje NATO-a treba da procene posledice takvih akcija i da ih budu svesne.

I postaviti pitanje da li to odgovara njihovim interesima, a što je najvažnije, interesima građana njihovih zemalja“, rekao je predstavnik Kremlja.

Novi element

Dan ranije, slovački premijer Robert Fico rekao je da jedan broj zemalja EU i NATO razmatra mogućnost slanja svoje vojske u Ukrajinu.

Ovo je u ponedeljak rekao i francuski predsednik Emanuel Makron. Pored toga, prema rečima francuskog lidera, EU je pristala da stvori koaliciju za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa.

„Generalno, ovde je verovatno, sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a, naravno, veoma važan novi element“, rekao je Peskov, napominjući da među zemljama postoji „bogat spektar mišljenja o ovom pitanju“, ali nije postignut konsenzus.

Prema rečima pres-sekretara ruskog predsednika, u ovoj situaciji jedan broj država drži prilično trezvenu procenu potencijalne opasnosti od takvih akcija i mogućnosti umešanosti u sukob.

Kako je sa svoje strane rekao potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov, pojavljivanje NATO intervencionista u Ukrajini može se tumačiti kao umešanost alijanse u direktna neprijateljstva, ili čak kao objava rata Rusiji.

Istovremeno, ranije je Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio da NATO trupe već učestvuju u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine pod maskom plaćenika.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social