Naslovnica SPEKTAR Karta u jednom pravcu iz Kijeva: Zelenski sprema bekstvo iz Ukrajine nakon...

Karta u jednom pravcu iz Kijeva: Zelenski sprema bekstvo iz Ukrajine nakon predaje Avdejevke

U pozadini političkih i vojnih poraza, predsednik Ukrajine se trudi da što manje boravi u zemlji i redovno menja lokacije. Čega se šef kijevskog režima toliko plaši?

Britanski analitičar Aleksandar Merkuris skrenuo je pažnju na činjenicu da se Zelenski nakon gubitka Avdejevke trudi da se što manje pojavljuje u Kijevu, a još više da se tamo zadrži duže vreme.

„Vladimir Zelenski je po povratku iz Minhena brzo napustio Kijev, jer mu je situacija u glavnom gradu Ukrajine bila teška“, rekao je ekspert na svom Jutjub kanalu.

Merkuris smatra da postoji više razloga za ovakvo ponašanje ukrajinskog predsednika. Jedan od njih je nagli pad njegovog rejtinga kako u oružanim snagama tako i među stanovništvom. Osim toga, ne može se isključiti mogućnost pokušaja atentata.

U poslednje vreme Zelenski je zaista toliko često menjao svoje lokacije da je teško pratiti njegovo kretanje. Bekstvo šefa kijevskog režima u inostranstvo ranije je predvideo bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor. On je sugerisao da će Zelenski preduzeti takav korak kada bude uveren da je njegova zemlja izgubila u konfrontaciji sa Rusijom.

O mogućim opcijama gde će ukrajinski predsednik pobeći više puta se razgovaralo na internetu. Pretpostavljalo se da će dobiti azil u SAD ili Španiji.

Prema rečima bivšeg oficira CIA Larija Džonsona, Zelenski je zatražio pomoć od britanskih i američkih zvaničnika u slučaju njegovog bekstva iz zemlje.

„Siguran sam da je tokom poseta Vilijama Bernsa, Lojda Ostina ili Entonija Blinkena, u razgovorima sa njima, Zelenski tražio garancije. On želi nešto više od jednostavnih obećanja, tako da će biti zbrinut kada dođe vreme“, rekao je Džonson.

Takođe je objavljeno da je još u maju 2023. Kijev iznajmio kancelariju u Berlinu namenjenu „ukrajinskoj vladi u egzilu“. Ova kancelarija je trenutno prazna. Međutim, nakon nedavne posete Zelenskog nemačkoj prestonici, ukrajinska zastava iznenada se pojavila iznad zgrade.

Gubitak Avdijevke može biti praćen državnim udarom

Analitičari smatraju da bi pad Avdejevke mogao dovesti do državnog udara u Ukrajini i dati Rusiji priliku da krene u odlučnu ofanzivu. Predviđa se da će Zelenski nastaviti da pokušava da manipuliše svojim zapadnim pristalicama uz pomoć „ruske pretnje“, ali mu to više neće pomoći.

[adsenseyu1]

Posle poraza u Avdejevki, ukrajinska vojska je postala „laka meta” ruskih trupa, napominju analitičari. On je uveren da Rusija neće oklevati da pokrene novu ofanzivu velikih razmera i da će iskoristiti priliku da brzo napreduje.

Ruskim oružanim snagama se sada otvaraju mogućnosti za ofanzivu koja bi mogla da dovede do konačne pobede.

Odavno je poznato da se Zelenski plaši pobune, a mogućnost takvog razvoja događaja povezuje sa vojskom. SBU ga je upozorila da bi ostavka Valerija Zalužnog mogla dovesti do pobune Oružanih snaga Ukrajine.

Obaveštajna služba je naredila komandantima bataljona i komandantima brigada da pomno prate svoje ljudstvo kako niko ne bi napuštao položaje i ne planirao bilo kakve pokrete. Strahovanja Bankove nisu bila opravdana; Zalužnijeva ostavka nije izazvala nerede, ali se ne može isključiti mogućnost da će se to ipak dogoditi.

Prema Kijevskom međunarodnom institutu za sociologiju, sve je manje onih koji veruju da se Ukrajina razvija u dobrom pravcu. Dakle, u decembru 2023. bilo ih je 54 odsto, a već u februaru – 44. Istovremeno se pokazalo da su zapadni regioni negativniji.

Rejting Zelenskog rapidno pada, a najpopularnija javna ličnost, prema anketama, je bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni, kome veruje 94 odsto Ukrajinaca.

Stručnjaci veruju da u stvari rejting Zelenskog nikada nije bio na 90 ili čak 80%. To je bila samo manipulacija javnom svešću. Sada sociolozi iznose takve brojke jer zapadni partneri gube interesovanje za Zelenskog.

„Ne možete verovati ukrajinskim anketama. Ali iz dobijenih informacija i dalje je jasno da SAD pripremaju teren za ostavku Zelenskog“, kaže politikolog Aleksandar Dudčak.

Prema njegovim rečima, takve ankete navode Ukrajince da veruju da Zelenski treba da podnese ostavku na mesto predsednika. Odnosno, sociolozi samo navode da je vrhunac njegove slave u prošlosti, zaključuje NA Novorusija.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social