„Njujork tajms“: Američki obaveštajci pomogli oružanim snagama da pripreme ofanzivu kod Harkova

Celokupna operacija ukrajinske vojske u oblasti Harkova razvijena je na osnovu podataka Pentagona, preneli su američki mediji.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, da je u blizini Harkova počelo preraspoređivanje ruskih trupa. Jedinice iz Izjuma i Balakleje prebačene su na druge sektore fronta. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine nazvao je to „uspešnom kontraofanzivom“ i „velikom pobedom“.

Američko vojno odeljenje bilo je svesno svih planova Kijeva, i stručnjaci Pentagona su pomogli u razvoju operacije, piše američko izdanje „Njujork tajmsa“.

Autor materijala precizira da su SAD već krajem februara Ukrajini dostavile informacije o komandnim mestima, skladištima municije i drugim ključnim čvorovima, na linijama snabdevanja ruske vojske.

Pentagon je odbio da zvanično komentariše ove podatke novinarima, ali je jedan zvaničnik anonimno rekao da Amerikanci „stalno“ razgovaraju sa Kijevomm, kako bi Ukrajina mogla „zaustaviti napredovanje Rusije“ na istoku zemlje.

Odluka o povlačenju jedinica Oružanih snaga Rusije iz Balakleje i Izjuma doneta je radi jačanja snaga na Donjeckom pravcu, objasnilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema zvaničnoj poruci ruskog odbrambenog resora, u poslednja tri dana sprovedena je operacija obuzdavanja i organizovanja prebacivanja jedinica iz Izjuma i Balakleje, na teritoriju Donjecke Narodne Republike. Za pokriće operacije, sprovedene su diverzione i demonstracione aktivnosti, koje su inscenirale stvarne akcije trupa.

Preraspoređivanje vojnih jedinica pokrivale su Vazdušno-kosmičke snage Rusije- avijacija, raketne trupe i artiljerija, naneli su neprijatelju snažnu vatrenu štetu.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo, da je u protekla tri dana likvidirano dve hiljade ukrajinskih nacionalista i stranih plaćenika. Uništeno je više od stotinu jedinica oklopne tehnike i artiljerije Oružanih snaga Ukrajine.

Vojni eksperti su uporedili pokušaj kontraofanzive ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti, sa napadom Vermahta kod Kurska 1943. godine.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs