Ni nuklearni rat ovo neće promeniti – Lavrov: Svi ciljevi specijalne operacije u Ukrajini će biti ispunjeni, ma koliko dugo trajalo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će svi ciljevi ruske specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini biti ispunjeni, „ma koliko dugo to trajalo”. On je to rekao u intervjuu za magazin Nevsveek.

„Svojim akcijama za negovanje rusofobičnog neonacističkog režima u Ukrajini, razvojem vojske i pretvaranjem njene teritorije u odskočnu dasku za obuzdavanje Rusije, Zapad nam nije ostavio drugog izbora osim da sprovedemo specijalnu vojnu operaciju“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da su ciljevi SVO zaštita stanovništva Donbasa, otklanjanje pretnji po bezbednost Rusije, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Svi oni ostaju relevantni i biće sprovedeni, bez obzira koliko to traje“, naglasio je on.

Ministar je takođe napomenuo da će Rusija „izdržati svaki pritisak na sankcije“.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši „maksimalni pritisak” na ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi sukob u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra uputio obraćanje Rusima, tokom kojeg je najavio delimičnu mobilizaciju. Ova odluka je doneta u vezi sa potrebom očuvanja suvereniteta Ruske Federacije, objasnio je šef države, ističući da će samo oni koji su u rezervnom sastavu podleći regrutaciji.

Delimična mobilizacija počinje 21. septembra. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da se planira mobilizacija 300 hiljada ljudi.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs