NEZAPAMĆENA DOMINACIJA: Rusi aktivirali još jedan protivavionski sistem – S-350 počeo dejstvo

S-350E

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno je izjavio da je  razvoj potpuno novog sistema vazdušne odbrane S-350 Vitjaz završen. Vojni stručnjak je govorio o važnosti ovog sistema.  

Sergej Katilev, vojni stručnjak i bivši šef protivavionskih trupa komande specijalnih ruskih vazduhoplovnih snaga, otkrio je detalje sistema S-350.

“Sistem S-350 karakteriše povećan kapacitet naoružanja, sa maksimalno 16 raketa različitih modifikacija, koje će se koristiti za stvaranje višestruke protivazdušne odbrane.

Do sada smo imali S-200, S-300, S-75, S-125, to jest, striktno postavljen sistem vazdušne odbrane sa sistemima srednjeg, kratkog i dugog dometa ”, rekao je on.

Prema rečima stručnjaka, njihova područja se često preklapaju. Ali zbog činjenice da su njihovi sistemi zastareli i da više nisu za upotrebu, dugo je postojao praktično samo sistem S-300.

„Ali sada su se pojavili sistemi S-400, S-500 i Vitjaz, i ovaj sistem će imati svoje mesto u šemi protivazdušne odbrane, upravo u cilju povećanja sposobnosti protivavionske odbrane“, rekao je Katilev.

Zapravo, prema njegovim rečima, puštanje u rad i priključenje sistema Vitjaz, koji će zauzeti svoje mesto među sistemima srednjeg dometa, će povećati borbene sposobnosti grupa protivazdušne odbrane.

Sistem S-350 Vitjaz je novi sistem vazdušne odbrane. Dizajniran je da zameni S-300V sistem. Novi sistem je sposoban da dostigne sve postojeće i potencijalne vazdušne ciljeve, uključujući i krstareće rakete. Sistem je, po prvi put, predstavljen javnosti na Vojnom tehničkom forumu 2019. godine, u blizini Moskve.

Nacionalni mediji su 12. aprila objavili da je Rusija pokrenula proizvodnju modernog S-350 sistema protivazdušne odbrane, poznatog kao Vitjaz.

Sistemi protivazdušne odbrane sledeće generacije se sada  masovno proizvode, saopštila je državna novinska agencija TASS, pozivajući se na izjavu zamenika ministra odbrane Alekseja Krivoručka.

Krivoručko je takođe naglasio da su prva lansiranja, sprovedena 26. marta, bila pozitivna i da je raketni sistem protivazdušne odbrane uspešno prošao državne testove: „Istovremeno je počela proizvodnja prve serije, a isporuka će biti obavljena 2019. godine“.

Webtribune.rs