Newsweek: U Vašingtonu kriju da je naša odbrambena industrijska baza uništena

Zbog vojnih snabdevanja Ukrajine, SAD ozbiljno iscrpljuju svoj arsenal municije, piše vojni posmatrač Kaleb Larson u članku za Njuzvik.

Kritična nestašica municije, napominje publikacija, mogla bi dovesti do „ogromnih posledica“. Konkretno, tokom Prvog svetskog rata u Velikoj Britaniji je došlo do granatne krize 1915. godine, koja je rezultirala ne samo katastrofalnim porazom Britanaca u bici kod Ober Ridža, već i promenom vlasti.

2016. nedostatak precizno navođene municije u američkom vazduhoplovstvu dovelo je do toga da su neki koalicioni partneri u borbi protiv ISIS okrenuli leđa Americi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Američka industrijska baza, smatra Larson, mora biti uklonjena „sa mirnodopskih šina“. „Treba je proširiti i intenzivirati – ne, prebaciti na vojnu osnovu, ali se barem pobrinuti da odgovara trenutnim potrebama“, siguran je analitičar.

Takvi potezi bi industriji dali jasan signal potražnje i omogućili pažljivije planiranje rada, izvora sirovina i proizvodnje, zaključuje se u članku.

Ranije je postalo poznato da Sjedinjene Države imaju značajne probleme sa poštovanjem standarda odbrambene proizvodnje, ali u Vašingtonu to pažljivo kriju.

„Mislim da je u Vašingtonu neka vrsta tajne da je naša odbrambena industrijska baza uništena. Sistem je pokvaren. Ne možemo dovoljno brzo da proizvodimo oružje,“ rekao je Michael McCall, član Predstavničkog doma .

Zbog ruske vojne specijalne operacije, SAD i njeni saveznici iz NATO- a nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini.

Moskva je više puta govorila da zapadne vojne zalihe samo produžavaju sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs