NI SANJALI NISTE: Neverovatna moć lekova od namirnice koju svi imamo u kući

Ovo čudo prirode ima neverovatan uticaj na holesterol, održava krvni pritisak, sprečava očvršćavanje arterija i poboljšava elastičnost krvnih sudova

miks

Mnoštvo naučnih studija o jedinjenjima prisutnim u crnom luku je pokazalo da su ona toliko jaka da mogu da se koriste za lečenje brojnih različitih bolesti.

Ova jedinjenja mogu da se izbore sa brojnim tipovima tumora, da poboljšaju hormonalnu funkciju organizma, da ojačaju imuni sistem, ali i da zaštite nerve i kardiovaskularni sistem. Međutim, to nije sve.

Ovo čudo prirode ima neverovatan uticaj na holesterol, održava krvni pritisak, sprečava očvršćavanje arterija i poboljšava elastičnost krvnih sudova. Štaviše, crni luk takođe pomaže u borbi protiv raka, smanjujući rizik od njegovog nastanka.

Pored toga, crni luk poseduje svojstvo koje mu omogućava da modifikuje šećer u krvi, zbog čega je od velike pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Uz ograničeni unos masti i šećera, unošenje crnog luka održava normalan nivo šećera u krvi, ali i zdravu telesnu težinu.

Medicinska svojstva

Crni luk poseduje antibakterijska svojstva i eliminiše toksine iz organizma. Takođe, on je pun flavonoida po imenu kvercetin, koji se ponaša kao antioksidant, antihistamin, antiinflamatorno sredstvo i sredstvo za smanjenje količine holesterola. Najveća koncentracija ovih flavonoida jeste u delu lukovice najbližem korenu i prstenovima najbližim površini.

Preporučuje se da konzumirate samo organski uzgojen crni luk. Predstavljamo vam najzdravije recepte za lečenje koji uključuju crni luk:

Crni luk za bol u ušima i gomilanje voska

Zbog svog moćnog antiinflamatornog svojstva, crni luk značajno smanjuje bol u uhu. Ukoliko vas često boli uho ili vam se nakuplja vosak u ušima, stavite malo srži crnog luka u uho. Na ovaj način ćete i omekšati vosak, što će olakšati njegovo uklanjanje. Luk stavljajte u uho pre spavanja i ubrzo ćete početi da osetite rezultate.

.

Snižavanje temperature

Iseckajte krompir i crni luk, dodajte malo mlevenog belog luka i tu smešu stavite u čarape. Čarape navucite na noge i lezite u krevet. Takođe, natopite krpu jabukovim sirćetom i stavite je na čelo i već za sat vremena će vam temperatura opasti.

hghfg

Rešavanje iritacije oka

U slučaju iritacije oka, isecite komad crnog luka kako bi vam krenule suze. To će isterati iritant iz vašeg oka. Važno je samo da ne trljate oči jer ćete na taj način pogoršati stvari, a možda se i povrediti.

Izlečite kašalj

Uzmite jedan veći crni luk, oljuštite ga i presecite na pola. Stavite obe polovine u pola kašike smeđeg šećera. Ostavite da odstoji jedan sat, a zatim popijte sok koji se ispusti stajanjem. Konzumirajte to dva puta dnevno.

Druga opcija je da pripremite sok od meda i crnog luka. Med će umiriti vaš kašalj, a crni luk je tu zbog svog antibakterijskog svojstva.

Lečenje prehlade

Crni luk se od davnina koristi za lečenje prehlade. Možete pojesti sirov crni luk kada uočite prve znake prehlade, a možete ga i skuvati i popiti u vidu čaja sa đumbirom i medom.

Izlečite opekotine

Opekotine će se odmah zalečiti i neće biti ožiljaka ukoliko odmah upotrebite ovaj čudesni lek sa crnim lukom. Isecite crni luk na pola i stavite ga na mesto opekotine. Ostavite da stoji dva minuta, a već nakon jednog minuta će vam biti bolje.

Zatim umutite belanca, primenite na opekotinu i ostavite da se osuši kako bi se formirala zaštitna barijera. Na kraju prekrijte opekotinu čistom gazom, koju možete zameniti po potrebi.

Umirite ubode od pčela i drugih insekata

Ako vas ubode pčela ili osa, prvo morate ukloniti žaoku iz kože. Zatim, uzmite narendani ili mleveni luk srebrnjak i stavite na mesto uboda. Uskoro će početi da se smanjuje otok, a prirodni antihistamin će sprečiti alergijsku reakciju, pošto luk ima antiinflamatorna svojstva.

fdhlk4398fj2

Zalečite posekotine

Prvo primenite komad crnog luka na posekotinu, kako biste je očistili i sprečili infekciju. Zatim preko posekotine stavite ljusku crnog luka da biste je zaštitili. Rana će se nakon toga isčistiti, a krvarenje će ubrzo prestati.

U slučaju većih posekotina, postavite manji komad gaze ili medicinskog flastera da pričvrstite luk na mesto posekotine. Menjajte gazu dva puta dnevno.

Izlečite infekciju

Skuvajte mleko i sipajte na tanko parče belog hleba. Zatim izrendajte crni luk na hleb i sve to ispasirajte. Očistite inficiranu oblast i primenite dobijenu pastu na mesto infekcije. Sedite mirno neko vreme kako bi pasta mogla da očvrsne.

Ne dirajte mesto infekcije jer će ono za par sati da početi da reaguje. Ranu morate čistiti redovno i ponavljati čitav postupak sve dok infekcija u potpunosti ne bude izlečena.

Izlečite hirurške rane

Kao što je već navedeno, crni luk je jak i efikasan prirodni lek kojim možete izlečiti rane bez primene dodatnih lekova. Posebno je dobar zbog toga što sprečava nastanak ožiljaka, a može izlečiti i tamne fleke na koži.

Webtribune.rs