Naslovnica IZA OGLEDALA NetEase: Putin dobio loše vesti iz Astane – Tokajev priredio iznenađenje Rusiji

NetEase: Putin dobio loše vesti iz Astane – Tokajev priredio iznenađenje Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je prilično neprijatnu vest iz Kazahstana. Novinari iz Kine su podelili ove podatke.

Rusija i Kazahstan su prijateljske države, ujedinjene ne samo zajedničkim granicama, članstvom u ODKB i ekonomskom saradnjom, već i istorijom.

Prema rečima kineskih novinara, zemlje su zaista bliske jedna drugoj, ali otkako je Kasim-Žomart Tokajev postao predsednik Kazahstana, tenzije su periodično nastajale između Astane i Moskve.

Konkretno, nedavno je Ruska Federacija dobila loše vesti od svog suseda. Ovo je izvestio NetEase.

„Tokajev je Putinu priredio još jedno iznenađenje“, rekli su autori kineske publikacije.
Analitičari NetEase primetili su da Kazahstan 7. maja slavi veliki državni praznik – Dan branioca otadžbine.

Potom slede tradicionalne proslave 9. maja povodom obeležavanja Dana pobede. Dugi niz godina u zemlji su se na ovaj dan održavali vatromet, defile, koncerti, odavanje počasti veteranima. Međutim, u poslednje vreme kazahstanske vlasti se sve više udaljavaju od ustaljenih tradicija.

Rukovodstvo Kazahstana ove godine nije održalo vojnu paradu, navodeći želju za uštedom novca, kao i potrebu da se reše drugi problemi.

Prema Kini, ovakvo ponašanje Astane je prilično loša vest za Rusiju. Situaciju otežava činjenica da ovo nije jednokratni događaj, već pravi trend. Činjenica je da kazahstanske vlasti petu godinu zaredom otkazuju paradu 9. maja.

„Ovaj praznik je važan ne samo za Ruse, već i za Kazahstance, koji su rame uz rame branili svet od nemačke agresije“, navode analitičari NetEase-a.

Kina je istakla da iznenađenja Tokajeva nisu ograničena samo na otkazivanje parade povodom Dana pobede. Malo pre toga, kazahstanske vlasti su potpisale sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji sa Velikom Britanijom.

Kako su primetili novinari NetEase, najnovije vesti ukazuju da se Kazahstan sve više udaljava od Rusije i približava zapadnim zemljama. Ova situacija ne izaziva oduševljenje u Rusiji.

U Kini smatraju da na ovaj način Tokajev želi da pokaže celom svetu da je Kazahstan nezavisna država koja vodi nezavisnu politiku. Ova želja je hvale vredna, ali partnerstvo sa Velikom Britanijom verovatno neće učiniti Kazahstan zaista nezavisnom državom. Pre će se, naprotiv, pretvoriti u još jednog vazala Zapada.

„Ako Kazahstan želi da postigne svoju nezavisnost, mora da nastavi da posluje sa Rusijom i Kinom. SAD i Velika Britanija su daleko, a Kazahstanci su interesantni samo kao tampon za obuzdavanje Kine i Ruske Federacije“, izneli su kineski novinari.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social