Neočekivani rezultati ispitivanja javnog mnjenja u Rusiji: Narod žali za socijalizmom i Sovjetskim Savezom, ne želi u EU

A Russian communist supporter takes part in a rally to mark the anniversary of the 1917 Bolshevik revolution in St. Petersburg

Broj onih stanovnika koji žale za Sovjetskim Savezom je sve veći.

Prema istraživanja sociologa, čak 56% anketiranih je izrazilo žaljenje zbog raspada Sovjetskog Saveza.

Veći deo anketiranih je takođe naveo da im ne bi smetalo ako bi se Sovjetski Savez opet formirao.

Zanimljivo je da broj nostalgičnih ljudi raste iz godine u godinu. Međutim, brojka od 56% anketiranih je do sada rekordna u istoriji anketa o Sovjetskom Savezu. Istovremeno, broj onih koji ne žale za savezom je opao, pošto ih je u novembru prošle godine bilo 37%, a danas ih ima svega 27%.

RUSSIA-MAY1-PROTEST-LABOUR

Štaviše, 58% Rusa je navelo da bi voleli da se vrati socijalistički sistem koji je postojao u Sovjetskom Savezu. Njih 31% kategorički odbija tu opciju.

Takođe, više od polovine anketiranih veruje da je bilo moguće spasiti državu 1991. godine, dok samo 33% njih navodi da je raspad bio neizbežan.

Stručnjaci su primetili i da anketirani nisu toliko nostalgični za Sovjetskim Savezom zbog ideologije, već više zbog stabilnosti i relativne pravednosti, sigurnosti, besplatnog obrazovanja i zdravstva, ali i brojnih drugih pogodnosti. U vremenima krize ovakve činjenice postaju više nego primamljive.

Webtribune.rs