Naslovnica U FOKUSU Nemiri na KiM: Ubijena tri Srbina, stradao jedan policajac iz Prištine

Nemiri na KiM: Ubijena tri Srbina, stradao jedan policajac iz Prištine

Prema navodima Prištine, u noći između subote i nedelje se odigrala filmska akcija na severu Kosova i Metohije, jedan policajac je stradao, a kasnije je troje Srba ubijeno. Prištinska policija je upala i u manastir Banjska

Na severu Kosova i Metohije, u selu Banjska, danas su stradala trojica Srba sa KiM, a dve osobe su teško ranjene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da „postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice“.

Srbi su prethodne noći, kako je rekao predsednik, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima Kosovske policije tokom kojeg je stradao jedan od pripadnika prištinskih snaga.

Tim povodom visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem i pozvao „na uspostavljanje mira i stabilnosti“.

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Oni su najoštrije osudili otvoreno nasilje koje se primenjuje u verskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob, zaključuje se u saopštenju.

[adsenseyu1]

Kosovska policija je večeras potvrdila da su, pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva privremenih prištinskih institucija, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušli je u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti.

Mirno, ali napeto

U Banjskoj, u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu večeras je mirno, ali napeto.

Kako javlja reporter „Kosova onlajn“, duž magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Raška na nekim mestima ka pojedinim selima, od Banjske do Leposavića, mogu se videti stacionirani policijski džipovi u mraku, ali se gotovio nijedan policijski auto ne može videti od Leposavića do Jarinja, osim specijalne policije u obližnjoj bazi.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu, može se videti tek po koji prolaznik koji je izašao do obližnje apoteke ili po neku namirnicu.
Specijalci stoje nekim raskrsnicama, a svi su naoružani dugim cevima.

Situacija na prelazu Jarinje je nepromenjena, pa se još uvek, kao i celog dana, može izaći sa Kosova, ali putnički automobili, pa čak ni pešaci, ne mogu da uđu na Kosovo.

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel naveo je večeras da je svet osudio Aljbina Kurtija zbog jednostranih akcija koje su imale za cilj podsticanje nasilja.

Sve zapadne ambasade su osudile „napad na Kosovsku policiju“, a u toku dana, kako su izvestili albanski mediji, Kurti se sastao sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, kao i sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Misija Kfor saopštila je da nastavlja da pomno prati situaciju u Banjskoj, kao i da su njene trupe prisutne u tom području i spremne da odgovore ako bude potrebno.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, Kosovska policija ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu.
U toku dana, u selu Banjska, mogla se čuti rafalna paljba.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social