NEMAČKI POLITIKOLOG PREDVIĐA ZAOKRET: Nemačka nema rešenje, moraće da se dogovori sa Rusijom

Nemačke vlasti, uprkos njihovom mogućem antiruskom stavu, teško da će odustati od rada Severnog toka 2, jer je ovaj projekat od vitalnog značaja za ekonomiju i industriju zemlje.

Do ovog zaključka došao je poznati nemački politikolog Aleksandar Rar komentarišući političku situaciju u Nemačkoj.

Rar je detaljno objasnio zašto bi Berlin, uprkos protivrečnostima u nemačkoj vladi, morao da kupuje ruski prirodni gas preko novog gasovoda, a takođe je predvideo budućnost Severnog toka 2.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Aleksandar Rar je pre svega skrenuo pažnju na to da Nemačka već dugo pokušava da sprovede projekat po kome se sprema da potpuno odustane od upotrebe nuklearne energije i uglja.

Međutim, takve mere je praktično nemoguće sprovesti bez dodatnih nabavki prirodnog gasa. Zbog toga će Berlin biti prinuđen da se dogovori oko puštanja u rad Severnog toka 2.

„Moraćemo da koristimo gas između etapa plana. Gas se više ne proizvodi u Nemačkoj i Evropi. Da, naravno, moraćete da ga nabavite iz Rusije. Severni tok 2 će zaista pomoći da se obezbedi energetska bezbednost. Uobičajena fraza, ali razumni političari to kažu “, objasnio je Rar.

Nemački politikolog je predvideo budućnost Severnog toka 2, napominjući da će gasovod biti pušten u rad i da će, uprkos oprečnim mišljenjima u nemačkoj vladi, postati glavni izvor prirodnog gasa za zemlju.

Dakle, nemačke vlasti, na čelu sa novim kancelarom, neće ići protiv ovog projekta, već će ga, najverovatnije, podržati na svaki mogući način.

„Ova vlada će imati velike finansijske probleme zbog planiranog povećanja izdataka za društveni sistem zemlje, pa će polemika oko Severnog toka 2 izbledeti i otići u drugi plan“, rezimirao je Rar.

Webtribune.rs