NAJNOVIJE: Lovac F-35 se srušio dok je pokušavao da presretne ruski Su-30

Pokušaj pilota lovca F-35 da sustigne ruskog lovca Su-30 završio se padom borbenog aviona pete generacije između obala Kipra i Egipta.

Do takvih zaključaka došli su stručnjaci nakon što je šef britanskog Ministarstva odbrane neočekivano najavio pokušaje britanskih lovaca da ometaju razvoj napada ruskih aviona na udarnu grupu Britanske mornarice, koju predvodi nosač aviona „HMS Qeen Elizabeth“.

Prema navodima novinara Sohua, britanski lovac F-35 je najverovatnije pokušavao da sustigne ruski borbeni avion koji je poleteo iz vazduhoplovne baze Hmejmim da bi kontrolisao situaciju u regionu ili da bi vežbao udar na udarnu grupu nosača aviona.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Međutim, tokom leta, verovatno zbog greške posade ili pilota lovca na nosaču aviona, došlo je do tehničkog kvara i avion F-35 se srušio u Sredozemnom moru južno od Kipra.

„Britanski pilot je pokušao da presretne ruski Suhoj Su-30, ali je iz nekog razloga avion iznenada izgubio kontrolu i srušio se u more.

Ove podatke je indirektno potvrdio i sam ministar odbrane Volas, navodeći da je bilo ukupno 30 pokušaja presretanja ruskih aviona kada su se brodovi NATO-a vraćali iz Tihog okeana u Evropu preko Sredozemnog mora.

Očigledno, ovo je sramota za London “ – navodi se u članku novina „Sohu”.

Nedostatak zvaničnih komentara o ovome iz Londona prvenstveno je posledica činjenice da bi, ako informacija postane javna, onda bi beskorisnost britanskih lovaca F-35 mogla da izazove nemir u društvu, jer to znači da su najnoviji britanski lovci nepodobni za borbu.

Treba napomenuti da ruska strana ne komentariše izjavu Bena Volasa o provokativnim letovima lovaca Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Webtribune.rs