Jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča može da dovede do niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici.
Pirinač kuvate na klasičan način – barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari? Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše Independent.
Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.
Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ostane da se natopi tokom noći, potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.
Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Si program “Trust me, I’m a doctor“.
U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja kada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.
U drugom načinu je na deo pirinča sipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.
Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete OVDE
(stil.kurir.rs)