NAUČNICI OBJAVILI ŠOKANTNO OTKRIĆE: Život postoji i posle smrti

fdtr54uijvcfdc

Život posle smrti potvrdili su naučnici koji su otkrili da svest opstaje čak i kada osoba premine. 

U velikoj studiji koja je sprovedena na više od dve hiljade ljudi, britanski naučnici su potvrdili da misli nastavljaju s radom čak i kada srce prestane da kuca. 

Istraživanje je dovelo i do šokantnog ali veoma ubedljivog dokaza o izlasku duše iz tela pacijenta koji je proglašen mrtvim. 

Do ovog trenutka se verovalo da mozak stopira sve aktivnosti 30 sekundi nakon što srce prestane da pumpa krv u telu, i da, samim tim, svest takođe prestaje da postoji. 

Međutim, studija sa univerziteta Sautempton pokazuje da ljudska svest opstaje tri minuta nakon smrti. 

Vodeći istraživač doktor Sem Parnia rekao je: “Za razliku od percepcije, smrt nije specifičan trenutak, ali je reverzibilni proces koji se javlja usled teže bolesti ili nesreće i uzrokuje da srce, pluća i mozak prestanu sa radom. 

“Ukoliko se uspešno preokrene takav proces to se naziva “srčani zastoj”; međutim, ako pokušaji da se proces preokrene budu neuspešni onda se to zove “smrt” “- dodao je Parnia. 

Od 2.060 pacijenata iz Austrije, SAD-a i Velike Britanije intervjuisanih u svrhe istraživanja jer su preživeli infarkt, skoro 40% je izjavilo da je imalo osećaj svesti nakon što su proglašeni klinički mrtvima. 

Dr Parnia je nastavio: “ Ov sugeriše da je i veći broj ljudi imao mentalnu aktivnost u početku, ali da su nakon oporavka izgubili ta sećanja, bilo zbog efekta oštećenja mozga ili zbog sedativa.” 

Od onih koji su rekli da su doživeli iskustvo svesti samo 2% je potvrdilo da je to iskustvo u skladu sa osećanjem izlaska iz tela- iskustvom gde se osoba oseća potpuno svesnom i može čuti i videti sve oko sebe, posle sopstvene smrti. 

Skoro polovina ispitanika je rekla da to iskustvo nije bilo toliko osećanje svesti, koliko osećanje straha. 

Najznačajniji nalaz je iskustvo jednog starijeg pacijenta od 57 godina, koji je možda i prvi koji je potvrdio izlazak iz tela. 

On je mogao da se seti s jezivom preciznošću šta se dešavalo oko njega i nakon što je “umro” privremeno. 

Dr Parnia je u vezi sa tim rekao:” Ovo je značajno jer se često pretpostavlja da su iskustva u vezi sa smrću halucinacije ili iluzije koje nastaju ili neposredno pre prestanka rada srca, ili tek kada se rad srca uspešno nastavi reanimacijom, ali nikada se takvo iskustvo nije uzimalo kao relevantno da korespondira sa svim onim što se dešavao u trenucima kada je rad srca bio zaustavljen.” 

“U tom slučaju, svest i java se izgleda susreću tokom trominutnog perioda u kome je rad srca bio zaustavljen.” 

“To je zanimljivo jer mozak prestaje sa radom u roku od 20-30 sekundi nakon što se srce zaustavi i nastavlja tek onda kada je rad srca uspešno ponovo pokrenut.” 

“Osim toga, detalji u vezi sa prisustvom svesti u slučaju ovog pacijenta su bili u skladu sa stvarnim događajima.”- rekao je dr Parnia.

Webtribune.rs