NATO tenkovi su preteški za rat s Rusijom jer ne mogu da pređu slabe mostove Istočne Evrope

Iskrcavanjem američke vojne opreme u luci Antverpen u Belgiji, počele logističke pripreme za najveće vojne vežbe američke vojske i NATO vazala u Evropi u proteklih 25 godina.

Vežbe imaju kodni naziv “Branilac Evrope 2020” i biće organizovane na teritoriji deset zemalja, uključujući Poljsku i baltičke republike koje se graniče s Belorusijom, a imaće oko 37.000 vojnika, uključujući 20.000 iz Sjedinjenih Država.

Veći broj vojnih analitičara vežbe vide kao direktno upozorenje Rusiji i njenim „agresivnim planovima“, ali postoji jedan problem.

Između Sjedinjenih Država i pobede u potencijalnom sukobu s Rusijom stoji velika prirodna prepreka u obliku brojnih reka i neizgrađenih utvrđenih mostova u istočnoj Evropi, upozorava Breaking Defense.

Prema specijalizovanom vojnom portalu, većina mostova u ovoj regiji neće izdržati NATO tenkove teške 60 tona. Za razliku od većine oružanih operacija, u kojima su od početka novog veka učestvovale američke oružane snage, svaki mogući sukob s Rusijom odvijaće se u istočnoj Evropi, na ogromnoj ravnici s mnogo reka.

„Reke i nedovoljno jaki mostovi biće glavna prirodna prepreka američke vojske u borbi protiv Rusije“, piše portal Breaking Defense, kao da je ovaj rat svršen čin koji će uslediti pre ili kasnije.

Dok su zemlje zapadne Evrope na svojoj teritoriji ojačale mostove kako bi mogle da izdrže više od 60 tona tereta NATO tenkova, mostovi u istočnoj Evropi izgrađeni su za brze sovjetske tenkove T-72 koji su teški oko 45 tona.

Dakle, američki borbeni tenk M1 Abrams, kao i britanski Challanger II, nemački Leopard II, pa čak i francuski Leclerc, težine više od 60 tona, koristiće mnoge mostove uz opasnost njihovog urušavanja.

Internet portal je posebno upozorio na mnoge reke i gotovo potpunu odsutnost mostova u Poljskoj.

“Poljska infrastruktura je drugačija od one koju možemo da vidimo u nekim drugim evropskim zemljama. Mnogi mostovi su građeni da mogu da podnesu maksimalnu težinu od 50 tona, ponekad i 60 tona. Ako težina prelazi 60 tona, svakom mostu ili vijaduktu treba prethodna stručna procena o mogućnosti prolaska vojnih konvoja”, upozorava izveštaj.

Breaking Defense primećuje da, iako su američke inženjerske trupe sposobne da  izgrade mostove čak i tokom borbi, ove sposobnosti su znatno ograničene ako bi morale brzo da savladaju istočnoevropsko područje.

Pentagon i NATO su ranije u više navrata upozoravali na ovaj problem i hitnu potrebu izgradnje nove saobraćajne infrastrukture, ali zemlje, koje bi trebalo da sprovedu radove na svojoj teritoriji, imaju ograničene resurse i ne mogu sebi da dozvole toliki broj projekata istovremeno, što dovodi u pitanje mogućnost „brzog odgovora na rusku agresiju“.

Na najavljenim vežbama će američke i NATO snage imati priliku da se uvere u istinitost navoda američkog vojnog portala, iako je, kao što smo rekli, to navedeno ranije u više izveštaja Pentagona, NATO-a i raznih tink-tenkova koji se bave vojnim pitanjima.

(logicno.com)