NATO strahuje od upotrebe tenkova „Leoparda“ i „Abramsa“ u Donbasu

Zapadni političari govore o želji da se Ukrajina snabde modernim teškim tenkovima iz Nemačke i SAD.

Međutim, ako do takve isporuke dođe, NATO neće dozvoliti upotrebu oklopnih vozila u Donbasu iz straha da bi ih ruske snage mogle zarobiti. Ovo piše zapadno izdanje časopisa Military Watch Magazine.

Kako su objavili autori časopisa, snage Oružanih snaga Ukrajine su svakim danom sve iscrpljenije. Situacija je dostigla tačku da zapadni establišment moli T-72 od Maroka i želi da pribegne isporuci u Ukrajinu starijih oklopnih vozila, uključujući slovenačke T-54/55.

Istovremeno, NATO je počeo da pokreće pitanje prebacivanja novije opreme ukrajinskim militantima. Reč je o savremenim teškim tenkovima, nemačkom „Leopard-2“ i američkom „Abramsu“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Poljski predsednik Andžej Duda je čak obećao Ukrajini 12 leoparda od 240 dostupnih poljskim oružanim snagama“, navodi se u izdanju.

Isporuke „leoparda“ i „abramsa“ Ukrajini zaista mogu da se izvrše, piše Military Watch Magazine. Međutim, rukovodstvo NATO-a neće dozvoliti njihovo korišćenje u stvarnoj borbi zbog straha da bi nova oprema NATO-a mogla da završi u rukama ruske vojske.

„Sa velikim stepenom verovatnoće, u doglednoj budućnosti novi zapadni tenkovi neće biti raspoređeni na liniji fronta, barem u Donbasu“.

Webtribune.rs