NATO je te večeri pokušao da ubije Miloševića, ali je on spavao na drugom mestu

bfdsh389dghj

Pre 16 godina avioni NATO-a su gađali rezidenciju predsednika SRJ u Užičkoj i potpuno je razorili, ali Slobodan Milošević u to vreme nije bio u vili već na tajnoj adresi.

Pre 16 godina počelo je bombardovanje SRJ od strane NATO-a u kojima su razoreni mnogi mostovi, zgrade, kulturni objekti, a među njima, bombama je razorena i rezidencija tadašnjeg predsednikaSlobodana Miloševića u Užičkoj 15!

Na današnji dan 1999. godine NATO avioni su sa tri projektila razorili ispražnjenu rezidenciju predsednika SRJ Miloševića. Vilu u Rumunskoj 15 (posle Drugog svetskog rata ulica je preimenovana u Užičku) koju je izgradio 1933. vlasnik nekoliko rudnika, inženjer Acović, a od Drugog svetskog rata koristio ju je kao omiljenu rezidenciju Josip Broz Tito.

Slobodan Milošević se u ovo zdanje uselio 1997. godine, jer je postao predsednik Savezne republike Jugoslavije. Kada se uselio u Titovu kuću Milošević nije menjao njen enterijer. Zadržao je Titov radni sto i kabinet od hrastovine i mahagonija, sa velikom slikom Krste Hegedušića ”Stubička bitka”.

Pažljivo je čuvao i Brozovu biblioteku, na koju je Maršal bio posebno ponosan. Svojevremeno je gostima pokazivao prvo izdanje Marksovog ”Kapitala” (Hamburg 1878), faksimile portugalskih srednjovekovnih pomorskih karata, kao i sopstvena Sabrana dela u 24 knjige.

22. aprila 1999. godine, oko 4 časa ujutro NATO je sa dva projektila, koji su pogodili krov i glavni ulaz, čitavu Brozovu i Miloševićevu rezidenciju uništio, a prva eksplozija je odbacila vojnika, stražara rezidencije, deset metara, preko ograde, na drugu stranu Užičke ulice.

Predsednik Milošević, koji je bio meta napada NATO, nije ubijen, jer je te večeri spavao u svojoj kući u Tolstojevoj, bio je, kažu, u svom skrovištu, u tajnom stanu u Đušinoj ulici. Nekoliko dana pre raketiranja sve vredne stvari su iz rezidencije, kamionima, prevezene na skrovito mesto.

Nekadašnji Zlatni salon Jovanke Broz i Mire Marković bio je ukrašen stilskim nameštajem, slikama, pozlaćenim umetninama i crnim klavirom. Bomba, koja je upala kroz krov u salon i eksplodirala, spržila je farbu i tapete sa zidova, pokidala mahagoni i furnir sa nameštaja i čitav salon pretvorila u pepeo i prah.

“Preživeli” su samo tri stilska stočića, dve fotelje i klavir, koji je ostao bez nogu, ali njegove crno-bele dirke i danas proizvode ton.

Druga NATO bomba je pogodila bivši Titov, tada Miloševićev kabinet. On je, bukvalno, odsečen od zgrade i potpuno uništen. Jedna gromada iz tog krila odletela je 20 metara. Na tom mestu se danas nalazi krater dubok osam metara.