NASA uspešno završava test nuklearnog sistema koji će napajati bazu za ljude na Marsu

gf56jeraa

U nedavnom saopštenju, Nacionalna aeronautička svemirska agencija (NASA) je otrila da je već sprovela testove na takozvanom kompaktnom nuklearnom sistemu, koji će se koristiti za napajanje dugoročne misije na površini crvene planete. Svemirska agencija je rekla da su njihovi testovi bili uspešni i da se kompletno testiranje očekuje u maju.

Prema izvešaju Reuters-a o saopštenju ove svemirske agencije, NASA već duže vreme razvija održivi sistem nuklearne fisije u okviru svog projekta „Kilopower“.

Rečeno je da je ova agencija sprovodila mesečna testiranja na Nacionalnoj sigurnosnoj lokaciji u Nevadi uz pomoć američkog Odeljenja za energiju (DOE), i da je imala “priliku da obezbedi energiju za buduće astronautske i robotske misije u svemiru“ kao i na površini planete Mars. Oni su takođe želeli da koriste tehnologiju na “Mesecu ili drugim destinacijama Sunčevog sistema“, navodi se u izveštaju.

Stvaranje održivog nuklearnog izvora energije, kao što je ovaj na kom trenuto rade NASA i DOE, je od izuzetnog značaja, naročito ako se planirane misije na Marsu, i dalje, zaista dogode u nekom trenutku u ne tako dalekoj budućnosti. To je zbog činjenice da će svako dugoročno naseljavanje bilo koje planete ili Meseca zahtevati upotrebu izvora napajanja koje može da ispuni sledeće kriterijume.

Prvo, mora biti dovoljno da održi ljudsku bazu u određenom vremenskom periodu. Drugo, takođe treba da bude dovoljno malo i dovoljno lagano da se lako transportuje sa Zemlje u svemir.

Prema rečima Stiva Jurzika, pomoćnika administratora u NASA-i, izvor energije koji su oni stvorili u okviru projekta „Kilopower“ je veoma obećavajući.

U međuvremenu, Dejv Poston, glavni dizajner reaktora iz Nacionalne laboratorije Los Alamos, komentarisao je napredak testiranja koje su NASA i DOE do sada obavili. On je rekao da su komponente sistema, koji je navodno nazvan „KRUSTY“, “izuzetno uspešne“.

“Vrlo dobro smo predvideli sve šta se događalo, a operacije su se odvijale glatko.“

Očekuje se da će se predstojeće kompletno testiranje dogoditi nešto kasnije nego što je agencija to prvobitno planirala, što bi bilo oko sredine ili krajem marta.

Webtribune.rs