NAJOPASNIJA PUTINOVA PRETNJA AMERICI IKADA: „Ako rasporedite nove rakete u Evropi dobićete i novu kubansku raketnu krizu“

Ruski lider kaže da ne bi voleo da dođe do trke u naoružanju, ali da će to postati realnost ukoliko SAD rasporede svoje nove projektile u Evropi

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je njegova zemlja spremna za novu bipolarnu vojnu eskalaciju poput kubanske krize 1962. godine.

Putinovi komentari prate njegovo upozorenje da će Moskva odgovoriti na bilo koji potez SAD-a, kada je u pitanju raspoređivanje novih raketa blizu Rusije, postavljanjem sopstvenih raketa bliže Sjedinjenim Državama ili bržih raketa, a možda i jednim i drugim.

Putin je detaljno objasnio svoje upozorenje po prvi put, rekavši da bi Rusija mogla da rasporedi hipersonične rakete na brodovima i podmornicama koje bi mogle da vrebaju izvan teritorijalnih voda SAD-a, ako Vašington rasporedi nuklearno oružje srednjeg dometa u Evropi.

„Govorimo o podmornicama ili površinskim brodovima. I možemo ih staviti, s obzirom na brzinu i domet (naših raketa) … u neutralne teritorijalne vode. Osim toga nisu stacionarani, kreću se i moraće da ih traže “, dodaje Putin.

Šef ruske države pomenuo je hipersonične rakete koje su razvili ruski stručnjaci vojne industrije u pogledu trenutnih tenzija između dve globalne vojne sile, SAD i Rusije. 

„One (tenzije) nisu razlog da se sukob poveća do nivoa kubanske raketne krize 1960-ih. U svakom slučaju to nije ono što mi želimo“, rekao je Putin. „Ako neko to želi, u redu. . ja sam izložio šta bi to značilo. Neka računaju (vreme leta raketa) „, zaključio je ruski lider.

Webtribune.rs