NAJNOVIJE – LEKCIJA DELUJE: Nemačka odustaje od drastičnog embarga na uvoz energenata iz Rusije

Nemački kancelar Šolc ne planira da uvede drastičan embargo na uvoz energenata iz Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da zemlja planira da smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa, ali je odbio da uvede oštar embargo na njihov uvoz.

Prema njegovim rečima, ovakve mere mogu negativno da utiču na tržište rada. To prenosi TASS pozivajući se na izjavu kancelara TV kanalu ARD.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Šolc je naglasio da zemlja preduzima sve moguće mere da što pre prestane da zavisi od snabdevanja iz Rusije. On je uveren da bi trebalo doneti „uravnoteženu odluku“ po pitanju mogućeg embarga.

On je takođe objasnio da su ruski energetski resursi potrebni ne samo Nemačkoj, već i nizu drugih evropskih zemalja. S tim u vezi, oštar embargo bi doveo do toga da bi veliki broj radnih mesta bio na udaru, rezimirao je kancelar.

Prethodno je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao da će stanovništvo Nemačke doživeti teške posledice izazvane situacijom u Ukrajini. On je napomenuo da Nemce čekaju teškoće, od njih će se tražiti solidarnost, podrška vladi, otpornost i spremnost na ograničenja i nestašice.