NAJNOVIJA VEST: Vlada Crne Gore promenila sporni „Zakon o slobodi veroispovesti“ koji je izazvao bunt naroda i pad režima Mila Đukanovića

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da su danas usvojili izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

„Sutra će ministar pravde Vladimir Leposavić imati pres i dati sva potrebna objašnjenja. A mi smo nastojali da zadovoljimo sve strane“, kazao je Krivokapić na pres konferenciji.

Prethodno je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo crnogorskoj Vladi izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti kojima se predlaže brisanje članova vezanih za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je Srpska pravoslavna crkva mesecima organizovala proteste u toj zemlji.

Članom 19 predloženih izmena i dopuna predviđa se brisanje članova 61, 62, 63 i 64 Zakona.

„Odredbama iz navedenih članova je, protivno Ustavu, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i zakonskim propisima, propisano da je država vlasnik verskih objekata i zemljišta zaključno sa 1. decembrom 1918. godine. Materija iz oblasti državne imovine je regulisana Zakonom o državnoj imovini. Odredbom iz člana 63 Zakona je propisana upravna procedura za utvrđivanje prava svojine na verskim objektima i zemljištu i to na način koji je protivan Mišljenju Venecijanske komisije od 21-22. juna 2019. godine“, piše u obrazloženju izmena Zakona u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Navodi se da je pitanje utvrđivanja svojinskih prava regulisano zakonskim propisima u pravnom poretku Crne Gore, a naročito Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima i Zakonom o parničnom postupku.

Odredbom iz člana 64 Zakona je, kako se dodaje, bio propisan način korišćenja verskih objekata i zemljišta verskih zajednica posle upisa prava državne svojine bez obzira što je važećim zakonskim propisima regulisano pitanje načina korišćenja i raspolaganja nepokretnostima u državnoj svojini.

„Odredbe iz članova 62, 63 i 64 Zakona grubo krše ustavno načelo jedinstva pravnog poretka (čl. 145 Ustava) koje je Ustavni sud, u svojim odlukama, definisao kao obavezu „usklađenosti svih pravnih propisa u Crnoj Gori“, a što „isključuje mogućnost da se zakonom, kojim se uređuje jedna oblast, menjaju pojedina zakonska rešenja sadržana u sistemaskom zakonu koji uređuje tu ili neku drugu oblast“, piše u izmenama koje je potpisao ministar pravde Vladimir Leposavić.

(Vijesti.me)