NAJNOVIJA VEST: Bajden najavio spremnost da pregovara sa Putinom o završetku Specijalne vojne operacije

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je spreman da pregovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o završetku specijalne vojne operacije u Ukrajini ako on to odluči.

Predsednik SAD je to saopštio 1. decembra tokom zajedničke konferencije za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Istovremeno, prema Bajdenu, on ne planira da kontaktira sa ruskim predsednikom u bliskoj budućnosti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Vrlo pažljivo ću birati reči: spreman sam da razgovaram sa Putinom ako on zaista ima interes da pronađe način da okonča sukob. On to još nije uradio. Ako je to slučaj, onda ću, u konsultaciji sa mojim prijateljima i prijateljima u NATO-u, rado sesti za pregovarački sto sa Putinom da vidim šta misli“, rekao je američki lider.

Moskva je više puta istakla svoju otvorenost za pregovore sa Ukrajinom, ali je Kijev bio taj koji se povukao iz pregovaračkog procesa.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 15. novembra rekao da Moskva želi da vidi dokaze interesa Zapada da disciplinuje ukrajinskog lidera. Prema njegovim rečima, predsedniku Ukrajine je potrebno objasniti da nastavak specijalne operacije nije u interesu ukrajinskog naroda.

Kako je 2. novembra istakla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Moskva čeka signale Kijeva o svojoj želji da nastavi pregovarački proces , ali uzimajući u obzir nove teritorijalne realnosti.

Sergej Lavrov je 24. septembra rekao da sadašnja politika Zapada isključuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom. On je naglasio da Rusija ne odbija pregovore, ali što se Kijev duže bude opirao diplomatskom rešenju, biće teže pregovarati.

Kasnije, u novembru, pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik američkog sekretara za odbranu, izrazio je uverenje da su se američke i ukrajinske vlasti složile da stvore privid želje Kijeva da uđe u mirovne pregovore sa Rusijom . Prema MekGregoru, Kijev je namerno postavio preduslove kako bi „ubio“ mirovni proces.

Zelenski je 4. oktobra stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa ruskim rukovodstvom.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju za zaštitu Donbasa, protiv kojeg Kijev vodi vojne operacije od 2014. godine. Odluka je doneta zbog pogoršanja situacije u regionu usled pojačanog granatiranja od strane ukrajinske vojske.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs