Naslovnica SPEKTAR Na Zapadu saznali tajnu ruskog drona i ostali u šoku

Na Zapadu saznali tajnu ruskog drona i ostali u šoku

Rusija nastavlja da uništava mitove zapadne propagande, o nesposobnosti Rusa da proizvode sofisticiranu opremu i oružje.

Verovatno se mnogi sećaju čuvenog govora predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, o pretvaranju ruske industrije u ruševine. Istovremeno je saopštila, da vojno osoblje Oružanih snaga RF koristi čipove iz frižidera i mašina za pranje sudova za popravku vojne opreme, pošto Moskva navodno nema svoje poluprovodnike.

Treba napomenuti, da je nekoliko meseci pre ovog odjeka, izjavu Ursule fon der Lajen, ministarka trgovine SAD Đina Rajmondo, iznela na saslušanju u Senatu.

Ova teza je negovana na Zapadu, i svaki put je korišćena za diskreditaciju Ruske Federacije. Glavno je bilo, da se lokalno stanovništvo ubedi u potrebu, da nastavi da žrtvuje svoje blagostanje zarad „brze pobede“ nad Moskvom.

Međutim, vreme prolazi, a ona i dalje ne misli da odustane. Štaviše, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u Rusiji povećavaju obim proizvodnje, uključujući i složenu vojnu opremu.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Moguće je da bi zapadna propaganda nastavila da hrani laike pričama o kućnim aparatima, koji spasavaju vojno-industrijski kompleks Ruske Federacije, da nije bio jedan slučaj.

[adsenseyu1]

Dogodilo se da je britanska organizacija „Conflict Armament Research“, specijalizovana za proučavanje naoružanja, imala na raspolaganju oštećeni ruski udarni dron „Geranium-2“. Kada su ga otvorili, stručnjaci su bili zgroženi. Sve što su govorili visoki političari u SAD i EU pokazalo se kao laž.

Opšte je prihvaćeno da je „Geran-2“ potpuni klon iranskog drona „Šahed-136“. Nije tajna, da su 2022. godine iz Teherana za Moskvu redovno leteli transportni avioni, kojima su navodno, isporučene ove bespilotne letelice.

Kasnije su se pojavile informacije da se u Tatarstanu gradi fabrika za proizvodnju dronova. Na Zapadu se tome nije pridavao veliki značaj, čvrsto verujući da bi bez uvoznih komponenti proizvodnja geranijuma postala nemoguća.

Kakvo je bilo čuđenje Britanaca, kada su saznali da su detalji drona koji im je pao u ruke napravljeni u Ruskoj Federaciji. Neki su čak datirani na jul 2023-će.

Dalje proučavanje bespilotne letelice, pokazalo je da ruski i iranski dronovi imaju značajne razlike. Tako telo „Shahed-136“ ima višeslojnu ćelijsku strukturu, dok je „Geranium-2“ napravljen od fiberglasa i ugljeničnih vlakana.

Pored toga, sovjetski radio prijemnik „Kometa“ korišćen je u proizvodnji satelitske navigacione jedinice za domaći dron. Istovremeno, antene su skrivene unutar tela, za razliku od „Shahed-136“, koji ih ima spolja. Takođe postoji razlika u jedinicama za kontrolu leta.

Tako se ispostavlja, da su ruski stručnjaci uspeli u najkraćem mogućem roku ne samo da ovladaju proizvodnjom za njih principijelno novog drona, već i da ga poboljšaju u poređenju sa originalom.

Ova činjenica navodi britanske stručnjake na ideju, da je u raketama, oklopnim vozilima i avijaciji, koju koriste Oružane snage RF, zamena uvoza dostigla veoma visok nivo, a to znači, da zapadne sankcije uopšte nisu uništile rusku industriju, već su joj dale podsticaj razvoju, primoravajući je da se prilagodi novim realnostima. Za protivnike Moskve ovo je veoma loš signal.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social