„Propali smo“ – Ekspanzija BRIKS-a izazvala uzbunu u SAD

Kongresmenka Mardžori Tejlor Grin kritikovala je Bajdenovu vladu, što ne posvećuje dovoljno pažnje jačanju BRIKS-a.

Prema njenim rečima, želja zemalja bloka, „umornih od Sjedinjenih Država“, da odustanu od upotrebe dolara zadaće udarac američkoj ekonomiji, koja već doživljava ozbiljne probleme.

Širenje BRIKS-a uznemirilo je kongresmenku Mardžori Tejlor Grin. Ona je upozorila, da će sve veći uticaj bloka imati „razorne“ posledice po SAD, i dovesti do propasti Amerikanaca.

Kako blok BRIKS jača, američka ekonomija slabi. Članovi organizacije, čiji se broj povećava, mogu da zaobiđu zapadne sankcije i da trguju sopstvenim valutama, rekla je političarka na nedavnom sastanku sa biračima u Džordžiji.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Grinova je rekala, da je Bajdenova administracija „zažmurila “ na širenje BRIKS-a, kojem su Iran, Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Egipat i Etiopija pozvani da se pridruže. Poslanica je takođe kritikovala šefa Bele kuće zbog, kako je rekla, „opsesije Vladimirom Putinom“.

Ona je optužila američkog predsednika da ignoriše unutrašnje probleme zemlje, uključujući teško stanje u privredi, rastuću inflaciju i kriminal, i krizu fentanila. Po njenom mišljenju, Bajden „Ameriku stavlja na poslednje mesto“ i „pritom uništava svaki deo demokratije“. „Dok mi radimo ove gluposti, postoje druge zemlje u svetu, moćne zemlje koje se udružuju, jer su umorne od Sjedinjenih Država“, naglasila je Grinova.

Prema njenim rečima, zemlje BRIKS-a „ međusobno sklapaju trgovinske sporazume, ozbiljne trgovinske sporazume koji kažu- mi ćemo kupovati od vas, vi ćete kupovati od nas, nije nas briga za američke sankcije, i trgovaćemo jedni sa drugima u sopstvenim valutama, a ne u dolarima. „ Ovo je jedna od najrazornijih stvari, koja nam se svima može desiti “, izjavila je političarka.

Ona je objasnila, da će kolaps dolara negativno uticati na penzione planove, i ličnu štednju običnih Amerikanaca.

Prethodno je, sličan stav izneo i Vladimir Putin. Ruski lider je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao, da sve veća popularnost korišćenja nacionalnih valuta za prekograničnu trgovinu, signalizira kraj hegemonije dolara.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social