MSP Francuske: Počeo rad na stvaranju specijalnog tribunala protiv Rusije zbog Ukrajine

Francuska je počela da radi sa evropskim i ukrajinskim partnerima na stvaranju specijalnog tribunala za istragu ruskih akcija u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

„Što se tiče predloga da se stvori specijalni tribunal za ruske zločine u Ukrajini, počeli smo da radimo sa našim evropskim i ukrajinskim partnerima“, rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova na brifingu u sredu.

On je napomenuo da Francuska takođe podržava istrage ukrajinskih pravosudnih organa i Međunarodnog krivičnog suda ( MKS ) u Hagu kako bi se odgovorni za ove zločine priveli pravdi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je u oktobru da Pariz ne podržava ideju o stvaranju specijalnog tribunala za istragu ruskih akcija u Ukrajini.

Ranije je Parlamentarna skupština Saveta Evrope ( PSSE ) pozvala na stvaranje specijalnog međunarodnog krivičnog suda za Ukrajinu, pri čemu je prvobitno prekršila osnovni princip nepristrasnosti suđenja i proglasila Rusiju krivom čak i pre stvaranja takvog suda, a ignorišu prethodne dokaze o ratnim zločinima Kijeva u Donbasu.

Pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija kategorički odbacuje optužbe Kijeva za ratne zločine na teritoriji Ukrajine.

Webtribune.rs