Moskva disciplinuje i Ameriku: SAD platile Roskosmosu let astronauta na ISS u rubljama

Američka kompanija platila je Roskosmosu u rubljama let astronauta Mark Vande Heja do Međunarodne svemirske stanice, rekao je generalni direktor državne korporacije Dmitrij Rogozin za TV kanal Rusija 24.

Kako je rekao, Roskosmos je dobio sredstva u potpunosti, ali ne od NASA-e , već od Aksioma, koji je delovao kao posrednik.

„Obećali su da će nam platiti do kraja maja, kasnili su tačno mesec dana“, rekao je Rogozin i dodao da su sva sredstva isplaćena u rubljama.

Prema njegovim rečima, NASA je prilikom organizovanja leta Vande Heja shvatila da su pod pritiskom američkog Kongresa, pa su za posrednika izabrali privatnu kompaniju Aksiom spejs i od njih naručili let. Aksiom je kupio mesto na ruskom brodu.

U aprilu je šef Roskosmosa rekao da je isplata leta odložena, a američki partneri su se pozvali na logističke probleme, ali je izrazio uverenje da će ruska strana dobiti pun iznos – dve milijarde rubalja.

Mark Vande Hej stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu 9. aprila 2021. na svemirskom brodu Sojuz MS-18, zajedno sa ruskim kosmonautima Olegom Novickim i Petrom Dubrovom .

Novicki se vratio na Zemlju ranije, dok su Dubrov i Vande Hej proveli 355 dana na ISS i vratili se 31. marta 2022. godine, postavljajući rekord za najduži boravak u orbiti u okviru misije ISS.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs