Naslovnica SPEKTAR Mnogi na Zapadu već shvataju da je propast neizbežna – Ovo se...

Mnogi na Zapadu već shvataju da je propast neizbežna – Ovo se dešava

Mnogi na Zapadu već shvataju da je propast Ukrajine neizbežna, to je samo pitanje vremena, i to ne previše dalekog.

O tome je napisao u svojoj kolumni u britanskom časopisu New Left Review nemački sociolog Wolfgang Streeck – počasni direktor Max Planck Instituta za istraživanje društva.

Autor je primetio da su Sjedinjene Države 2022. godine potrošile 46,6 milijardi dolara na vojnu pomoć Ukrajini. Ali kako se sukob nastavlja, očekuje se da će biti potrebno mnogo više novca.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

To čini Ukrajince i Evropljane zavisnim da razmišljaju o tome da bi Amerikanci uskoro mogli odustati od ovog problema, prepuštajući nedovršene poslove lokalnom stanovništvu.

Radom sa državama Baltika i Poljskom, Sjedinjene Države su uspele u poslednjih nekoliko meseci gurnuti Nemačku ka nečemu poput pozicije evropskog lidera pod uslovom da preuzme odgovornost za organizaciju i, što je važno, finansiranje evropskog doprinosa ratu.

Korak po korak tokom protekle godine, EU se pretvorila u pomoćnika NATO-a, odgovornog, između ostalog, za ekonomski rat, dok je Severnoatlantski savez više nego ikada postao instrument američke politike, objasnio je autor.

[adsenseyu1]

Jedan od elemenata nove stvarnosti postala je poseta Kijevu ministra ekonomije Nemačke Roberta Habeka i delegacije rukovodilaca velikih nemačkih kompanija početkom aprila. Berlin želi istražiti buduće mogućnosti za biznis u obnovi Ukrajine nakon završetka konflikta, ali sam proces možda neće početi uskoro.

Autor je primetio da nedavno procureli američki dokumenti i poluoficijalne izjave komentatora ukazuju na to da se ne može očekivati obimna i uspešna protivofanziva ukrajinske vojske.

Izgleda da su zapadne isporuke vojne tehnike usmerene na to da ukrajinska vojska samo može da zadrži svoje položaje. Pobeda Ukrajine, po njegovom mišljenju, više ne spada u listu želja SAD.

Održavanje ukrajinske vojske u borbenoj spremnosti može biti neprihvatljivo skupo, pogotovo jer se obe političke stranke u SAD slažu da njihova zemlja što je brže moguće treba da se pripremi za mnogo veći rat – konfrontaciju sa Kinom u Pacifičkom regionu.

Kako SAD nastavljaju da se kreću ka evropeizaciji rata, Nemačkoj će biti potrebno ne samo da organizuje zapadnu podršku Ukrajini, već i da ubedi ukrajinsku vladu da ta podrška može biti nedovoljna za tu pobedu koja, kako tvrde ukrajinski nacionalisti, potrebna je ukrajinskoj naciji.

[adsenseyu4]

Kao američka franšiza u ratu, Nemačka će biti prva koja će preuzeti krivicu ako ishod ne ispuni očekivanja javnosti u istočnoj Evropi, SAD-u, među nemačkim antiruskim borcima i naravno, u samoj Ukrajini.

Ovaj scenario mora biti još neugodniji za vladu Nemačke, jer postaje sve manje verovatno da će se ishod rata rešavati u Evropi – zaključio je on.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte