Misterija kutija od 100 tona u serapeumu Sakare

sakara-serapeum

Severozapadno od Džoserove piramide u Sakari, nalazi se serapeum Sakare. Prema rečima arheologa, to je grobnica Apisovih bikova, ovozemaljskih manifestacija egipatskog boga Pta.

Ova nekropola se nalazi blizu Memfisa u Egiptu i veruje se da ju je izgradio Ramzes II negde oko 1300. godine pre nove ere.

Još otkad je otkriven 1850. godine, serapeum Sakare predstavlja pravu misteriju za arheologe i istraživače. U tunelima ovog serapeuma se nalazi drevni lavirint, a u njemu se nalazi 25 megalitskih kamenih „kutija“ težine između 70 i 100 tona.

Drevni Egipćani koji su napravili ove neverovatne „kutije“ su posedovali napredno znanje u poljima geometrije i matematike.

Deo megalitskih kutija, poklopci težine 30 tona, napravljeni su od istih blokova kamena. Kada su otkriveni, oni su otvoreni uz pomoć baruta, a unutar njih su pronađene prazne džinovske kutije. Istraživači nemaju pojma koja je bila svrha ovih kutija napravljenih pre nekoliko hiljada godina.

Nameće se pitanje da li su drevni Egipćani napravili ove kutije kao memorijalne grobnice za Apisove bikove i zašto njihovi ostaci nisu pronađeni?

Apisovi bikovi su bili ekstremno sveta stvorenja drevnim Egipćanima, a istoričari veruju da je Apis predstavjao istovremeno i božanstvo i manifestaciju egipatskih faraona.

egipar kocka

Interesantno je da je većina ovih kutija napravljena od granita roze boje, veoma tvrdog kamena koji se može naći u kamenolomu udaljenom 800 kilometara od Sakare, dok su neke kutije napravljene od još tvrđeg materijala, diorita, koji se nalazi još dalje od Sakare.

Precizne mere kutija takođe zbunjuju istraživače, pošto relativne greške iznose nešto više od hiljaditog dela centimetra. Kako je postignuta takva preciznost pre nekoliko hiljada godina?

Drevni Egipćani su primenjivali znanje iz matematike i geometrije stotinama godina pre nego što je izgrađen serapeum u Sakari. Inteligencija i sposobnost drevnih Egipćana se dakle ne dovode u pitanje.

Ipak, nameće se pitanje kako su oni to izveli? Kako su došli do znanja i alata koji su im pomogli da naprave tako precizne konstrukcije? I zašto su na kraju te džinovske kutije ostale prazne?

Da li je moguće da su Egipćani dobili znanje i tehnologiju od zvezda kao što teoretičari drevnih astronauta misle? Ili je pak moguće da nam nedostaje jedan važan trenutak u drevnoj istoriji koji bi objasnio otkud egipatskoj civilizaciji tako napredna saznanja i tehnologije?

Webtribune.rs